Receptek / Judit receptjei / 2009. ősz  ::. 

«««
Karácsonyi mákos szelet
Süssünk valamit!
 
A tésztához:
30 dkg finomliszt
7½ dkg porcukor
1 csipet só
15 dkg hideg vaj
25 dkg natúr tejszínes krémsajt

A töltelékhez:
10 dkg mazsola
kb.1 dl rum
25 dkg darált mák
1-2 kávéskanál őrölt fahéj
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
1 nagy citrom reszelt héja
1,5 dl tej
15 dkg (nád)cukor
3 evőkanál méz

A tetejére:
1 tojássárgája
1 evőkanál víz
5 dkg (nád)cukor

a tepsi előkészítéséhez kevés vaj és finomliszt



NÉHÁNY NAPPAL KORÁBBAN
A tésztához a lisztet, a porcukrot és a sót késes betétű robotgépben összekeverjük. Hozzákockázzuk a vajat, és az egészet morzsás keverékké dolgozzuk a géppel. A morzsát átöntjük egy tálba, hozzákanalazzuk a krémsajtot, és gyorsan összegyúrjuk a tésztát. Ezután 2 részre osztjuk, és folpackba csomagolva betesszük a hűtőbe minimum 1 napra, de maradhat 3-4 napot is.

A töltelékhez a mazsolát annyi rumban felforraljuk, amennyi ellepi, aztán leszűrjük, és egy tálban összevegyítjük a darált mákkal, a fűszerekkel meg a reszelt citromhéjjal. Ezután kevergetve összeforraljuk a tejet, a cukrot és a mézet, majd az édes, forró tejet ráöntjük a mazsolás, fűszeres, citromhéjas mákra. (Sűrű pépnek kell lennie, de azért nem szabad túl száraznak sem lennie.) A kihűlt tölteléket betesszük a hűtőbe 1 napra, de maradhat 3-4 napot is.

SÜTÉSKOR
A sütéshez a sütőt előmelegítjük 175 fokra, és kivajazunk, kilisztezünk egy 20x30 cm-es tepsit. A tésztát 10 perccel korábban kivesszük a hűtőből, hogy könnyen nyújtható legyen, a mákos tölteléket pedig, ha állás közben sűrűvé vált volna, néhány evőkanál tejjel fellazítjuk, hogy megint olyan állagú legyen, mint frissiben volt.

Összeállítjuk a süteményt. Az egyik tésztalapot 2 sütőpapír közt kinyújtjuk a tepsi méretére, aztán feltekerjük enyhén lisztes nyújtófára, és átemeljük a tepsi egyik vége fölé. Most szép lassan letekerjük a nyújtófáról, és közben a nyújtófát folyamatosan visszük a tepsi másik vége felé: így a tészta fokozatosan beleterül a tepsibe. Ezután egyenletes rétegben megkenjük a mákos töltelékkel, majd ugyanígy kinyújtjuk a másik tésztalapot, és az előbbi módszerrel befedjük vele a tölteléket.

A sütemény tetejére villával összekeverjük a tojássárgáját a vízzel. Vékonyan megkenjük vele a sütit, aztán rászórjuk a cukrot, és a felső tésztalapot néhány helyen megszurkáljuk villával, hogy legyen hol elmenekülnie belőle a gőznek, ne repessze meg a tésztát.

A mákos süteményt kb. 55 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, felszeleteljük.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice