Receptek / Judit receptjei / 2010. tavasz  ::. 

«««
Steak pirított fokhagymaszósszal
Gyorsan, valami finomat!
 
Hozzávaló:
4 db, kb. 3 cm vastag vesepecsenye szelet
olívaolaj
kb. 3-5 dkg vaj

A mártáshoz:
10 dkg fokhagyma (2-3 fej)
10 dkg vaj
4-5 dkg parmezán
2 evőkanál balzsamecet
5 dl tejszín
1 késhegyni frissen reszelt szerecsendió
só és frissen őrölt bors

a tálaláshoz 1 csokor friss bazsalikom


Lehetőleg kis gerezdekből álló fokhagymákat válasszunk, azok hamar megpuhulnak. Miután a gerezdeket megpucoltuk, a vajat mérsékelt tűzön kevergetve megolvasztjuk egy 30 cm átmérőjű, 8 cm magas peremű teflonserpenyőben. Hozzáadjuk a fokhagymát, jól elkeverjük, aztán a gerezdeket kb. 15 perc alatt, lefedve aranybarnára puhítjuk. Közben néha átkeverjük őket, de nem kell gyakran.

A megpuhult fokhagymáról levesszük a fedőt, rákanalazzuk a balzsamecetet, és nagy lángon szűk 1 percen át kevergetjük. Így az ecetből elforraljuk a szúrós, savas ízét. Ezután a fokhagymát a balzsamecetes-vajas keverékkel együtt átöntjük egy turmixgépbe, hozzáadjuk a tejszínt és a parmezánt, majd az egészet összepépesítjük, megsózzuk-megborsozzuk, és megfűszerezünk szerecsendióval. Máris kész a mártásunk.

A vesepecsenye szeletek mindkét oldalát megsózom, megborsozom. Azután egy nagy serpenyőt kenőecsettel vékonyan kiolajozok, majd jó alaposan felforrósítom. A lényeg, hogy izzon fölötte a levegő, szinte füstöljön már az olaj. Ha már kellően forró, akkor beleteszem a hússzeleteket, majd jó 20-30 másodpercig nem nyúlok hozzájuk, hogy egy kéreg sülhessen a szélükre. Hogy könnyebben elérjük ezt, kicsit oda is lehet nyomkodni a hússzeleteket a serpenyő aljához. Ha ez az idő lejárt, fogom, és sorban megfordítom a szeleteket, majd megint magukra hagyom őket 20-30 másodpercig.

Mikor a húsok mindkét oldala megpirult, takarékra csavarom a lángot a serpenyő alatt, és ekkor dobom a húsok köré a vajat. Ha eképpen járunk el, így lesz igazán zaftosan porhanyós majd a hús. Most a szeletek oldalanként kapnak 1-1 percet, és már kész is a finom steak.

Tányérra teszem a hússzeleteket, majd alaposan megpúpozom mindegyiket a finom fokhagymamártással, és ha rám hallgatnak, friss, puha kenyérrel fogyasztják el.

Jó étvágyat!


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice