Receptek / Judit receptjei / 2010. tavasz  ::. 

«««
Penne fetával, kaprival és olajbogyóval
Főzzünk, valami finomat!
 
Hozzávaló:
40 dkg penne

A mártáshoz:
5 dkg dió
5 dkg kapribogyó
20 dkg magozott, fekete olajbogyó
2 hosszabb, friss rozmaringág
2 nagy csokor petrezselyem (kb. 8 dkg)
2 friss, piros chilipaprika
1 fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
50 dkg feta
1 dl extra szűz olívaolaj


Egy nagy fazékban bő 4 liter vizet forralunk a tésztának, és a sütőt előmelegítjük 100 fokra (gázsütőn 1-es fokozat).

A mártáshoz a diót egy közepes méretű, száraz serpenyőben mérsékelt tűzön pár perc alatt kevergetve megpirítjuk, majd durvára őröljük, aztán a kapribogyót és az olajbogyót lecsöpögtetjük, és az olajbogyót kicsi falatokra vágjuk. Ezután a rozmaring és a tisztes mennyiségű petrezselyem leveleit felaprítjuk, a chilipaprikákat felszeleteljük -esetleg ki is magozzuk, ha félünk, hogy túl csípős lesz-, majd a lilahagymát és a fokhagymát megpucoljuk, aztán az előbbit vékonyan felkarikázzuk és gyűrűkre szedjük, az utóbbit pedig finomra összezúzzuk.

Ha a főzővíz már lobogva forr, megsózzuk, és megfőzzük benne a pennét.

Ezalatt összepakoljuk a mártást egy kb. 4 l-es, hőálló kerámiatálban. Először villával szétmorzsoljuk benne a fetát, aztán beleszórjuk a petrezselyem ¾-ét, az összes rozmaringot, a durvára őrölt diót, a gyűrűkre szedett lilahagymát, a zúzott fokhagymát, a kapribogyót, a falatokra vágott olajbogyót és a felaprított chilipaprikát. Most anélkül, hogy a fenti finomságokat összekevernénk, a tálat betesszük a sütőbe.

A megfőtt tésztát leszűrjük, majd sütőkesztyűs kézzel kivesszük az átmelegedett kerámiatálat a sütőből, és belezuttyintjuk a tésztát. Hozzálocsoljuk az olívaolajat, hozzáadunk 1 dl forró főzővizet, és az egészet gyors, erős mozdulatokkal összeforgatjuk. Ezután ráhintjük a maradék petrezselymet, és tálalhatunk. Sózni nem kell, a feta elég sós, és borsozni sem, hiszen a chilipaprikától az étel kellően tüzes lesz.


4 adag lesz belőle.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice