Hozzávaló:
10 dkg friss gyömbér
20 dkg finomliszt
1 kávéskanál sütőpor
½ kávéskanál őrölt gyömbér
1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
1 csipet só
20 dkg puha vaj
10 dkg cukor
10 dkg barna cukor
4 tojás
2-3 evőkanál tej
A mázhoz:
1 narancs
20-25 dkg porcukor
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat) és a muffintepsi 12 horpadását kibéleljük egy-egy papírkapszlival.
A tésztához a gyömbért meghámozzuk, a reszelő nagy lyukú oldalán megreszeljük, és összekeverjük a liszttel, a sütőporral, az őrölt gyömbérrel, a szerecsendióval meg a sóval.
A puha vajat egy nagy tálban robotgéppel 1-2 perc alatt összehabosítjuk a kétféle cukorral, majd egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat, és lassú fokozatra kapcsolt géppel 2-3 részletben hozzákeverjük a gyömbéres lisztet. A tésztát ezután kevés tejjel hígabbá tesszük, és arányosan szétosztjuk a muffintepsi horpadásaiban.
Miközben a gyömbéres muffinok 20-25 perc alatt megsülnek, elkészítjük a narancsos mázat. A narancs héját megreszeljük, kifacsarjuk a levét, és 3 evőkanál friss narancslevet megmelegítünk a mikróban. Ezután a meleg narancslevet teaszűrőn át hozzáadjuk 20 dkg porcukorhoz, hozzászórjuk a reszelt narancshéjat, és nehezen folyós, sűrű mázat keverünk belőle. Ha kissé híg lett, hozzávegyítünk még néhány kanál porcukrot. A megsült, kihűlt muffinok tetejét gazdagon bevonjuk vele, és amikor kicsit megszikkadt rajtuk, ehetünk.
12 muffin lesz belőle.
|