Receptek / Judit receptjei / 2010. tavasz  ::. 

«««
Sült csirkemell fügével
Gyorsan, valami finomat!
 
Hozzávaló:
2 csontos, bőrős csirkemell
só és frissen őrölt bors
12 szem aszalt füge
2 evőkanál vaj
2 evőkanál olívaolaj
1 dl balzsamecet
1 kávéskanál méz
1 evőkanál morzsolt kakukkfű
2 dl tejszín

A sütőt előmelegítjük 220 fokra (gázsütőn 7-es fokozat). A csirkemelleket hosszában félbevágjuk, és az így kapott 4 darabot megsózzuk-megborsozzuk. Az aszalt fügét felforraljuk annyi vízben, amennyi ellepi, aztán levesszük a tűzről, és félretesszük.

A vajat és az olajat mérsékelt lángon kevergetve összeolvasztjuk egy akkora serpenyőben, amelyben elférnek majd egymás mellett a fél csirkemellek. Ha ez megtörtént, erősre csavarjuk a lángot, és oldalanként 3-3 perc alatt megpirítjuk benne a 4 húsdarabot. Ezután szűrőlapáttal kiemeljük őket, és az üresen maradt serpenyőbe óvatosan belecsurgatjuk a balzsamecetet. Nagy sistergés hallatszik, de ez hamarosan elcsitul.

Ekkor a balzsamecethez hozzáadjuk a mézet és a morzsolt kakukkfüvet, majd leszűrjük a fügét, és ezt is hozzátesszük. Az egészet megsózzuk-megborsozzuk, jól összekeverjük, és a serpenyőbe visszaköltöztetjük az előpirított csirkemelleket.

Az ételt felforraljuk, majd a serpenyőt lefedjük, és a fügés csirkét beköltöztetjük 20-25 percre a sütőbe, hogy készre süljön. Figyelem, ha a serpenyő nyele nem hőálló, több réteg alufóliát kell rátekerni, mielőtt betennénk a sütőbe.

Tálaláskor a csirkét kiemeljük, tányérokra tesszük, és a serpenyőben maradt, vajpuha, balzsamecetes fügéhez hozzáöntjük a tejszínt. Mérsékelt lángon egy szempillantás alatt összeforraljuk a fügés mártást, és bőségesen nyakon öntjük vele a porhanyós csirkemelleket.

4 adag lesz belőle.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice