Receptek / Judit receptjei / 2010. tavasz  ::. 

«««
Salzburgi galuska
Süssünk, valami finomat!
 
Hozzávaló:
5 dkg vaj
6 db szobahőmérsékletű tojásfehérje
8 dkg cukor
3 db szobahőmérsékletű tojássárgája
3 csapott evőkanál finomliszt
½ vaníliarúd
1 evőkanál rum

A tálaláshoz:
porcukor, vagy rummal kevert baracklekvár

A még hideg sütőbe beteszünk egy üres, 20x30 cm átmérőjű, kb. 1½ l űrtartalmú, ovális formájú kerámia sütőtálat. Ezután a sütőt bekapcsoljuk 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), hogy a tál és a sütő egyszerre melegedjen fel.

A vajat egy közepes méretű teflonserpenyőben mérsékelt lángon kevergetve folyósra olvasztjuk, aztán elzárjuk alatta a tüzet, de nem vesszük le a tűzhelyről. Helyette ott hagyjuk, mert még terveink vannak vele.

A galuskákhoz a tojásfehérjéket robotgéppel lágyan felverjük, aztán apránként hozzászórjuk a cukrot, és addig verjük tovább, amíg kemény és fényes habot nem kapunk. Ezután a tojássárgákat, a lisztet, a fél vaníliarúd kikapargatott belsejét és a rumot kézi habverővel simára keverjük, majd fakanállal óvatos és széles mozdulatokkal hozzáforgatjuk a tojásfehérjés habhoz.

Ha a sütő már elérte a kívánt hőfokot, a megolvasztott vajat újra felmelegítjük a tűzhelyen -az a jó, ha kicsit sisteregni kezd-, aztán sütőkesztyűt húzunk a kezünkre, és a sütőből kivesszük a felforrósított sütőtálat. Nyomban beleöntjük a forró vajat, aztán a habos masszából egy evőkanál segítségével 4 nagy halmot, azaz óriás galuskát pakolunk egymás mellé a sütőtálba, és 10 perc alatt megsütjük őket a sütőben.

Rögtön tálalunk, és az a legegyszerűbb, ha ilyenkor széles szűrőlapáttal átemeljük a galuskákat a tányérokra. Ez azért is jó, mert amennyiben sütés közben esetleg összenőttek volna a széleiknél, a lapát élével szétválaszthatjuk őket. A tetejükre porcukrot hintünk, így szokás, de nekem még jobban ízlik, amikor rummal kevert baracklekvárt teszek melléjük, mert abba bele lehet tunkolni a falatokat.


4 adag lesz belőle.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice