Hozzávaló a sült pulykához:
3 evőkanál méz
3 evőkanál balzsamecet
40 dkg pulykamellfilé
só és frissen őrölt bors
10 dkg vaj
5 evőkanál olaj
A szendvicskrémhez:
2 körte
1 kávéskanál citromlé
20 dkg natúr tejszínes krémsajt
1 dl tejszín
2-3 friss rozmaringág
15 dkg márványsajt
só és frissen őrölt bors
Az összeállításhoz:
4 pita
1 nagy fej lilahagyma
20 dkg zacskós, friss, zöldsaláta keverék
A mézet és a balzsamecetet összekeverjük kézi habverővel egy nagyobb tálban, aztán a pulykamellfilét kb. 3x1 cm hosszú csíkokra vágjuk, megsózzuk-megborsozzuk, és beleforgatjuk a mézes-balzsamecetes keverékbe.
A sütéshez egy 28 cm átmérőjű serpenyőben mérsékelt lángon kevergetve összeolvasztjuk a vaj és az olaj ½-ét, majd 5-6 perc alatt megsütjük rajta a pulykamellcsíkok ½-ét. Közben érdemes őket néha megkeverni, mert a mézes húsfalatok hajlamosak hamar megpirulni. Az elkészült darabokat szűrőlapáttal kiszedjük, félretesszük, és a maradék vajon meg a maradék olajon ugyanígy megsütjük a többi húst. Próbaképp félbevághatjuk az egyik falatot, hogy megnézzük, rendesen megsült-e.
A szendvicskrémhez a körtét meghámozzuk, majd vékony csíkokra vágjuk.
A körtét megcsepegtetjük kevés citromlével, és összekeverjük a tejszínes krémsajttal meg a tejszínnel. Hiányzik még a rozmaring, amelynek a leveleit apróra vágjuk, és a márványsajt, amelyet villával szétmorzsolunk, vagy a reszelő nagy lukú oldalán lereszelünk: mindkét hozzávalót belekeverjük a szendvicskrémbe, amelyet megsózunk-megborsozunk.
Amikor összeállítjuk a szendvicseket, a pitákat pirítós sütőben 1-2 perc alatt átmelegítjük, aztán a lilahagymát megpucoljuk, felkarikázzuk, és gyűrűkre szedjük.
Ezután a meleg pitákról levágjuk a tetejüket, kicsit szétnyitjuk őket, és az aljukba beleteszünk egy-egy maréknyi friss zöldsalátát és néhány lilahagyma-gyűrűt. Erre arányosan rákanalazzuk a pulykás szendvicskrémet, és kész a gyors vacsora vagy az iskolai tízórai.
4 szendvics lesz belőle.
|