Hozzávaló:
4 gerezd fokhagyma
1 vöröshagyma
5 dkg vaj
1 zöldcitrom
1 evőkanál currypor
3 közepes méretű alma
2 db 35 dkg-os sertésszűzpecsenye
só és frissen őrölt bors
2 evőkanál méz
1-2 piros chilipaprika
2 dl száraz fehérbor
1 dl tejszín
A tepsi előkészítéséhez 5 dkg vaj
Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gázsütőn 7-es fokozat) és alaposan kivajazunk egy 30x40 cm-es tepsit.
A fokhagymát és a vöröshagymát megpucoljuk, majd az előbbit tüskékre, az utóbbit pedig apró kockákra vágjuk. A vajat megolvasztjuk a tűzhelyen vagy a mikróban, teaszűrőn át hozzáfacsarjuk a zöldcitrom levét és a zöldcitromos vajban elkeverjük a curryport. Mindegyik almát 8-8 cikkre vágjuk, a cikkekből kiszedjük a magházas részeket.
A húsdarabokba éles késsel több helyen mélyedéseket szúrunk, bedugdossuk ide a fokhagyma-tüskéket, majd mindkét szűzpecsenyére kenünk kevés currys-zöldcitromos vajat. Megsózzuk-megborsozzuk őket, és magunk mellé készítjük.
Az almát és a hagymát összekeverjük a maradék zöldcitromos-currys vajjal és a mézzel, beletesszük a tepsibe, és a hagyma-alma keverékre ráfektetjük egymás mellé a szűzérméket. A tepsit alufóliával letakarjuk és betoljuk 40 percre a forró sütőbe. Az utolsó 20-22 percben levesszük a fóliát, mert akkor a szűzérme és az alma szépen megpirul. Ezalatt kimagozzuk, majd vékonyan felszeleteljük a chilipaprikákat.
A megsült húst és az almadarabokat szűrőlapáttal kiszedjük a tepsiből, tálra tesszük, és alufóliával letakarjuk, hogy melegen tartsuk. A tepsit ezután mérsékelt tűzre állítjuk a tűzhelyen, és elkészítjük benne a mártást.
A tepsibe beleöntünk 3 evőkanál bort, és fakanállal finoman felkaparjuk az esetleg lesült hagymadarabokat. Ezután jöhet a többi bor is és a chilipaprika, és az egészet 5 perc alatt kavargatva enyhén sűrűre főzzük. Végül belekeverjük a tejszínt, és ha kell, a kész mártást megsózzuk. Tálaláskor a húst felszeleteljük, megöntözzük a mártással és a sült almával együtt kínáljuk.
|