Receptek / Judit receptjei / 2010. tavasz  ::. 

«««
Tejszínes sült csirke
Gyorsan, valami finomat!
 
Hozzávaló:
2 fej fokhagyma
1 dkg friss rozmaring
4 dl tejszín
10 dkg füstölt szalonna
2 csontos, bőrős csirkemell (összesen kb. 70 dkg)
6 csirke felsőcomb (egyenként kb. 12½ dkg-os darabok)
só és frissen őrölt bors
10 dkg vaj
½ dl brandy



Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat). A fokhagymát gerezdjeire szedjük, megpucoljuk. A rozmaring leveleit apróra vágjuk, és összekeverjük a tejszínnel. A szalonnát felkockázzuk. A csirkemelleket hosszában, a csont mellett kettévágjuk: így a combokkal együtt összesen 10 húsdarabunk lesz, amelyeket sózunk-borsozunk.

A vajat megolvasztjuk egy 30 cm átmérőjű, vastag aljú serpenyőben, és a szalonnát mérsékelt tűzön pörcösre pirítjuk rajta. A pörcöket szűrőlapáttal kiszedjük, nem kellenek, majd a vajas-szalonnás zsiradékot megforrósítjuk, és nagy lángon, oldalanként jó 2-2 perc alatt aranybarnára pirítjuk rajta a húsdarabokat. Ha készen vannak, átemeljük őket egy 25x35 cm-es tepsibe, és köréjük szórjuk a fokhagymagerezdeket.

A vajas-szalonnás zsiradékból kiöntünk annyit, hogy a serpenyőben csak 2 evőkanálnyi maradjon. Közben figyelünk rá, hogy a pirításkor lesült húspörkök ne távozzanak. A serpenyőt nagy lángra tesszük, kicsit hátrébb lépünk tőle, és óvatosan beleöntjük a brandyt. Most ½ percig kevergetünk, hogy feloldjuk a lesült húspörköket, aztán a serpenyőbe löttyintjük a rozmaringos tejszínt, és kevergetve felforraljuk.

A forró, rozmaringos tejszínt ráöntjük a fokhagymás csirkére, a tepsit alufóliával lefedjük, és az ételt 30 perc alatt omlósra sütjük. Tálaláskor a megsült fokhagymagerezdeket és a rozmaringos-tejszínes pecsenyelevet összeturmixoljuk, és megöntözzük vele a húsdarabokat.

6 adag lesz belőle.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice