Hozzávaló:
5 dkg mazsola
kb. 1 dl rum
4 tojás
5 dkg cukor
1 vaníliarúd
10 dkg finomliszt
1 csipet só
2½ dl tej
A sütéshez 5 dkg margarin
A tálaláshoz házi baracklekvár és porcukor
A mazsolát annyi rumban felforraljuk, amennyi ellepi. Mialatt kihűl, a tésztával foglalkozunk. A tojásokat, a cukrot és a vaníliarúd kikapargatott belsejét robotgéppel jól összedolgozzuk egy nagy tálban. A lisztet elvegyítjük a sóval, aztán a tojásos keverékhez felváltva hozzáadjuk a tejet és a lisztet, miközben végig használjuk a robotgépet, de csak lassú fokozaton. A mazsolát leszűrjük, és belekeverjük a tésztába.
A sütéshez a margarint megolvasztjuk egy 30 cm átmérőjű teflonserpenyőben, nagy lángon megforrósítjuk, és egyenletes rétegben ráöntjük a tésztát. A lángot azonnal visszaállítjuk mérsékelt és takarék fokozat közé, és a tésztát 6-7 percig sütjük. Ezután széles pengéjű késsel alányúlunk, a kést finoman körbefutattjuk alatta, majd a serpenyőre ráhelyezünk egy nagy tálat, és határozott mozdulattal kifordítjuk rá a tésztát: így a sült oldal néz most felfelé. A tálról visszacsúsztatjuk a tésztát a serpenyőbe, és a másik oldalát is megsütjük mérsékelt tűzön 5 perc alatt.
A megsült tésztát levesszük a tűzhelyről, és 2 fakanál segítségével falatnyi darabokra cincáljuk a serpenyőben. Végül serpenyőstül visszatesszük nagy lángra, és kevergetve 4-5 perc alatt kicsit lepirítjuk. Tálaláskor porcukorral meghintjük, és baracklekvárt adunk mellé.
4 adag lesz belőle.
|