Hozzávaló:
2+3 evőkanál olívaolaj
20 dkg mirelit apró rák felolvasztva
1+2 gerezd zúzott fokhagyma
2 evőkanál apróra vágott bazsalikom és menta keverék
2 evőkanál sűrített paradicsom
40 dkg hámozott paradicsom konzerv
5 szem aszalt paradicsom
1 citrom
¼ kávéskanál csípős, őrölt pirospaprika
12,5 dkg mascarpone
3 dl tejszín
20 dkg spagetti
A spagettit lobogva forró, enyhén sós vízbe tesszük és kifőzzük.
Ezalatt egy kisebb serpenyőben megmelegítünk 2 evőkanál olívaolajat, majd ha már kellő hőmérsékletű, a serpenyőbe zuttyintjuk a felolvasztott, apró rákokat. Sózzuk-borsozzuk, majd pár perc alatt megsütjük. Ha kész, a serpenyőt llehúzzuk a tűzről és összekeverjük 1 gerezd zúzott fokhagymával és 1 evőkanál apróra vágott bazsalikom és menta keverékével.
Egy másik, nagyobb serpenyőben a maradék olívaolajon pár másodperc alatt a 2 gerezd zúzott fokhagymát megpároljuk, és amint megérezzük a fokhagyma illatát, hozzákanalazzuk a sűrített paradicsomot. Egyszer-kétszer megkeverjük a hagymás paradicsomot, és amikor már a paradicsom sűrítmény elvesztette a nyers paradicsom illatát, jöhet a serpenyőbe a hámozott paradicsom és az aszalt paradicsom szétturmixolt keveréke is. A paradicsommártáshoz hozzáreszelünk a citrom héjjából úgy 1 evőknaálnyit, majd szép sorban a mártáshoz keverjük a maradék hozzávalókat, azaz következik a csípős, őrölt pirospaprika, a mascarpone és a tejszín. Végül az egészet sózzuk-borsozzuk és a mártást kevergetve 5-10 perc alatt összefőzzük.
Ha a tészta is megfőtt, a sűrű mártáshoz keverjük a pirított rákot és a kifőtt spagettit. Tálalás előtt megszórjuk a félre tett kanálnyi bazsalikom-menta keverékkel.
Jó étvágyat!
|