Hozzávaló a mártáshoz:
3 dl tejszín
3 evőknaál szétturmixolt almabefőtt
1 evőknaál apróra vágott kapor
frissen őrölt bors
5 evőkanál tejszínes tormakrém
1 teáskanál friss citromlé
A salátához:
10 dkg mandula
3 dkg cukor
1 csapott evőkanál fleur de selt
1 csomag füstölt lazac
3 evőkanál olívaolaj
1 csomag zöldsaláta keverék
Első lépésként elkészítjük a mártást. Ehhez egy tálban alaposan elkeverjük a tejszínt, a szétturmixolt almabefőttet és az apróra vágott kaprot. Megborsozzuk, aztán hozzáforgatjuk al tejszínes tormakrémet és a friss citromlevet, majd az egészet félre tesszük.
Ezután a mandulát és a cukrot kevergetve karamellesre olvasztjuk egy serpenyőben. Amikor kész, még folyósan sütőpapírral borított vágódeszkára öntjük, aztán ha megdermedt, mozsárban durvára törjük. Hozzákeverjük a fleur de sel-t és ezt is félre tesszük.
Egy nagy keverőtálba szórjuk a saláta keveréket, majd meglocsoljuk az olívaolajjal és a sós-karamelles mandula-morzsa felét hozzászórva az egészet alaposan összeforgatjuk. A füstölt lazacot ha kell, vékony csíkokra szeljük.
A mandulás salátalevelekből kiteszünk egy adagot a tányérra, jó gazdagon megpakoljuk a lazac szeletekkel, majd a halas salátát megcsurgatjuk a félre tett mártással, aztán az ételt megszórjuk frissen őrölt borssal, végül a tetejére hintjük a maradék sós-karamelles mandula-morzsát is.
|