Hozzávaló a majonézes csirkéhez:
6 csirke felsőcomb
2 fokhagymagerezd
2 evőkanál szójaszósz
1 db 10 cm-es friss gyömbér
2 db friss, piros chilipaprika
1 tojássárgája (szalmonella ellen kezelt tojás)
1 dl pirított szezámolaj
1 dl sima olaj
1 evőkanál méz
1 db zöldcitrom
3 evőkanál friss korianderzöld
frissen őrölt bors
A salátához:
1 zacskó zöldsaláta-keverék
2 dkg friss korianderzöld
10 dkg pirított, sós mogyoró
1 csokor újhagyma
Az öntethez:
3 evőkanál pirított szezámolaj
pár csepp zöldcitromlé
1 kávéskanál szójaszósz
A tálaláshoz:
5 dkg sós mogyoró
1 friss, piros chilipaprika
1 csokor friss korianderzöld
A felsőcombokat beleteszünk egy közepes méretű lábosba, és annyi vizet öntünk rá, amennyi 1-2 cm-re ellepi őket. A vízhez hozzáadjuk a késsel laposra nyomott fokhagymagerezdeket, a szójaszószt, a vékonyra felszeletelt gyömbért és a kimagozott, félbevágott chilipaprikákat. Az egészet nagy lángon felforraljuk, aztán lefedve, csöndes forralással készre főzzük. Aztán hagyjuk, hogy a hús a vízben hűljön ki, így nem lesz száraz.
Közben a tojássárgájából és az olajok keverékéből majonézt készítünk. Aztán borsozzuk, kevés mézzel édesítjük, aztán a zöldcitrom reszelt héjával és a fél citrom levével ízesítjük. Végül hozzákeverjük az apróra vágott, friss korianderzöldet is.
A megfőtt, kihűlt csirkehúst falatokra vágjuk, és összekeverjük a korianderes majonézzel.
A zöldsalátát egy nagy keverőtálba tesszük, és felturbózzuk az ízét a 2 dekányi friss korinaderzöld letépkedett leveleivel, a mozsárban durvára tört sós mogyoróval és a vékony karikákra vágott újhagymával.
A tálba öntjük a pirított szezámolajat, a fél zöldcitromból pár cseppet és az 1 kávéskanálnyi szójaszószt. Végül ezzel az öntettel alaposan összeforgatjuk a korianderes-mogyorós zöldsalátát.
Tálaláskor tányérra szedünk egy nagy kupac salátakeveréket, majd megpúpozzuk a majonézes csirkehússal, végül jöhet a salátára még egy kevés tört mogyoró, apróra vágott chili és aprított korianderzöld.
Jó étvágyat!
|