A tésztához:
25 dkg puha vaj
25 dkg cukor
1 vaníliarúd
1 citrom
5 tojás
25 dkg finomliszt
1 kávéskanál sütőpor
1 csipet só
1 dl tej
A szószhoz:
30 dkg cukor
30 dkg étcsokoládé
6 dl tejszín
a tepsi előkészítéséhez kevés margarin és finomliszt
a szóráshoz porcukor
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat). Kivajazunk, kilisztezünk egy 20x30 cm-es tepsit, és sütőpapírral kibéleljük.
A tésztához a puha vajat, a cukrot, a vaníliarúd kikapargatott belsejét és a citrom reszelt héját robotgéppel 2-3 perc alatt alaposan összedolgozzuk. Egyenként hozzávegyítjük a tojásokat, aztán külön tálban összekeverjük a lisztet, a sót és a sütőport. A vajas alapmasszához lassú fokozatra kapcsolt géppel felváltva, 2-3 részletben, hozzáadjuk a lisztes keveréket és a tejet. A tésztát egyenletes rétegben elsimítjuk a tepsiben, 30 perc alatt megsütjük, aztán kihűtjük.
Ezalatt elkészítjük a csokiszószt. A karamellhez a cukrot egy közepes méretű teflonserpenyőben mérsékelt tűzön megolvasztjuk, és addig tartjuk tovább a tűzön, amíg sötétbarna karamell nem lesz belőle. Közben csak rázogatjuk a serpenyőt, a cukrot nem keverjük.
A karamellt levesszük a tűzről, és óvatosan hozzáöntjük a tejszínt: nagy bugyborékolásra számítsunk, a karamell megdermed. Ezután visszatesszük mérsékelt tűzre, és addig kevergetjük, amíg fel nem olvad a karamell a tejszínben. Végül levesszük a tűzről, és apróra vágva belekeverjük a csokit, hogy az is felolvadjon.
A megsült, kihűlt tésztát vékonyan megszórjuk porcukorral, kifordítjuk vágódeszkára, és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Kockákra vágva tálaljuk, bőségesen megöntözve a langyos csokiszósszal.
24 süti lesz belőle.
|