Receptek / Judit receptjei / 2010. tavasz  ::. 

«««
Krumplis pogácsa
Együtt a konyhában
 
Hozzávaló:
Kb. 50 dkg krumpli
2 dl tejföl
2,5 dkg élesztő
50 dkg finomliszt
2,5 dkg só
¼ teáskanál frissen őrölt bors
2 tojás
2 gerezd fokhagyma

a nyújtáshoz kevés finomliszt
a kenéshez 1 tojássárgája és 2 evőkanál tej


A krumplit héjában megfőzzük, még melegen meghámozzuk és nagyon alaposan áttörjük, aztán szétterítjük, hogy mihamarabb kihűljön. Lemérjük, mennyi lett: 40 dkg-ra van szükségünk.


A tejfölből az egészet meglangyosítjuk a mikróban, elmorzsoljuk benne az élesztőt, és hagyjuk, hogy az élesztő 5 perc alatt felhabosodjon.


A lisztet elkeverjük a sóval és a borssal egy nagy tálban. A fokhagymát megpucoljuk, összezúzzuk. A sós-borsos liszthez hozzáadjuk kihűlt, pépes krumplit és a tejfölös, habos élesztőt, aztán a tojást és a zúzott fokhagymát. Az egészből sima, egynemű, rugalmas tésztát gyúrunk.


A tésztát lisztezett deszkán lisztezett nyújtófával 2 cm vastagra nyújtjuk, és 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A tésztahulladékot újra összegyúrjuk, kinyújtjuk, kiszúrjuk.


A pogácsákat sütőpapíros tepsire tesszük egymástól 5 cm-re, és hagyjuk, hogy 2 órán át meleg helyen keljenek.


Sütés előtt a sütőt 200 fokra melegítjük (gázsütőn 6-os fokozat), majd kenéshez a tojássárgáját villával elhabarjuk a tejjel, és a tejes tojással megkenjük a pogácsák tetejét. Ezután 20 perc alatt megsütjük a pogácsákat a forró sütőben.


Kb. 35 db pogácsa lesz belőle.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice