Hozzávaló:
75 dkg sertéscomb
só és frissen őrölt bors
2 evőkanál liszt
½ evőkanál őrölt köménymag
4 evőkanál olaj
5 dkg vaj
A párolt édesköményhez:
1 kg édeskömény
5 dkg vaj
½ dl olívaolaj
só és frissen őrölt bors
3 evőkanál ánizsízű likőr (pl. Ouzo, Sambuca, Pernod, stb.)
A mártáshoz:
3 dl tejszín
1 evőkanál étkezési keményítő
1-2 friss, piros chilipaprika
A párolt édesköményhez az édesköményeket kb. ½ cm keskeny csíkokra szeljük, aztán a vajat és az olajat összeolvasztjuk egy 30 cm átmérőjű serpenyőben. Az édeskömény-csíkokat sózzuk-borsozzuk, és lefedve, 15 perc alatt puhára pároljuk a vaj-olaj keverékben. Közben néha ránézünk, fakanállal átforgatjuk.
Ezalatt haladunk tovább. A húst ujjnyi csíkokra vágjuk, sózzuk-borsozzuk, majd az őrölt köményt összevegyítjük a liszttel, és meghintjük vele a húscsíkokat. A húshoz ugyanakkora serpenyő kell, mint az édesköményhez. Nagy lángon felforrósítjuk benne az olajat, és a húscsíkokat 2 adagban, adagonként 3-3 perc alatt kevergetve megpirítjuk az olajon. Ezután az összes húscsíkot visszatesszük a serpenyőbe, hozzáadjuk a vajat, és lefedve, néha megkeverve, 25 perc alatt omlósra pároljuk őket.
Ha az édeskömény már puha, fedő nélkül, nagy lángon, gyakori keverés mellett kb. 10 perc alatt aranybarnára pirítjuk. Levesszük a tűzről, hozzáöntjük az ánizsízű likőrt, és nagy lángon 1-2 percig kevergetjük, hogy az alkohol feloldódja az esetleg lesült édesköménydarabokat.
A mártáshoz kézi habverővel simára dolgozzuk a tejszínt a keményítővel, és kimagozva, felszeletelve hozzákeverjük a chilipaprikát. Tálalás előtt a húshoz hozzákeverjük az édesköményt és a mártást, majd az ételt 2-3 perc alatt mérsékelt tűzön összefőzzük. Köretként nokedli szokott lenni, pörcösre pirított császárszalonnával pöttyözve.
4 adag lesz belőle.
|