Hozzávaló:
5 dl tejszín
3 dl tej
30 dkg kókusztejpor
15 dkg cukor
2 evőkanál zselatinpor
Az epres szorbethez:
30 dkg mélyhűtött, még fagyos eper
25 dkg cukor és 2 dl víz 10 percen át összefőzött, jól kihűtött keveréke: magyarul cukorszirup
2 evőkanál balzsamecet
½ kávéskanál frissen őrölt bors
A formák előkészítéshez 2 evőkanál kókuszlikőr
A tálaláshoz 15 dkg mélyhűtött, felolvasztott eper és 2 dkg kókuszreszelék
A tejszínt és a tejet beleöntjük egy kisebb fazékba, és kézi habverővel simára habarjuk benne a kókusztejport és a cukrot. Mérsékelt lángon elkezdjük kevergetve melegíteni, és miután 6-7 perc múlva a cukor tökéletesen feloldódott, levesszük a tűzről, és megvárjuk, amíg kézmelegre hűl.
A már langyos keverékből 7-8 evőkanálnyit hozzáadunk a zselatinporhoz, jól elkeverjük, és amikor a zselatin feloldódott, visszaöntjük a fazékba a többihez.
Kevés kókuszlikőrrel kilötykölünk 6 db 2 dl tálkát, és a kókuszos-zselatinos folyadékot osztjuk bennük. A tálkákat betesszük 1 éjszakára a hűtőbe, hogy a panna cották kellő állagúra dermedjenek.
Tálalás előtt 30 perccel korábban megcsináljuk az epres szorbetet. Ehhez a még fagyos epret, a hideg cukorszirupot, a balzsamecetet és a borsot késes betétű robotgépben összepürésítjük, majd 22x15 cm-es műanyagdobozban 25-30 percre betesszük a mélyhűtőbe.
Tálaláskor a panna cottákat egy-egy tányérra borítjuk (előtte forró vízbe mártjuk a tálák alját, majd körbevágjuk a panna cottákat), és melléjük teszünk egy-egy gombóc epres szorbetet.
A kókuszreszeléket száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk, majd az eperszemek tetejét belenyomjuk, és a kókusztól borzas epreket kirakjuk a panna cották és a szorbetek köré.
|