Hozzávaló:
80 dkg pulykamellfilé
só és frissen őrölt bors
3 evőkanál olaj
5 dkg vaj
A töltelékhez:
5 dkg mazsola
1 vöröshagyma
25 dkg mélyhűtött, felolvasztott gesztenyemassza (natúr!)
½ dl olaj
1 evőkanál morzsolt majoranna
só és frissen őrölt bors
A mártáshoz:
1 csokor újhagyma
1 narancs
2 citrom
½ dl portói bor
10 dkg málnalekvár
5 dkg vaj
A tepsi kikenéséhez kevés vaj
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat) és kivajazunk egy 30x40 cm-es tepsit. A pulyka-tekercsek rögzítéséhez vízbe áztatunk kb. 10 darab fogpiszkálót.
A töltelékhez a mazsolát annyi vízben felforraljuk, amennyi ellepi, aztán leszűrjük, apróra vágjuk. A vöröshagymát megpucoljuk, szintén apróra vágjuk. Ezután az összes hozzávalót összekeverjük, és sózzuk-borsozzuk.
A húst kb. 1 cm vékonyan felszeleteljük, a szeleteket kiklopfoljuk, sózzuk-borsozzuk, és megtöltjük ½-½ evőkanál töltelékkel. Szorosan felcsavarjuk őket, és összetűzzük a fogpiszkálókkal.
Az olajat nagy lángon megforrósítjuk egy 30 cm átmérőjű serpenyőben, és a hús-tekercseket kb. 3 perc alatt jól körbepirítjuk rajta. Azonnal átpakoljuk mindet a tepsibe, a serpenyőt félretesszük, majd rájuk morzsoljuk a vajat, köréjük öntünk 1 dl vizet, és alufóliával lefedve 25 perc alatt megsütjük őket.
Ezalatt a mártással foglalkozunk. A vajat felkockázzuk, az újhagyma fehér szárát felaprítjuk, a narancs és a citrom héját megreszeljük. A húshoz használt serpenyőt nagy lángra tesszük, hátrébb lépünk tőle, és óvatosan beleöntjük a portói bort. Fakanállal kb. ½ percig kavargatunk, hogy feloldódjuk a lesült húspörköket, aztán a serpenyőben mérsékelt tűzön megfonnyasztjuk az újhagymát. Hozzáadjuk a málnalekvárt, ½ dl vizet, 1-1 evőkanál narancs- és citromhéjat, sózzuk-borsozzuk, és 3 perc alatt, néha megkeverve az egészet összefőzzük. Levesszük a tűzről, apránként elvegyítjük benne a vajkockákat, és tálaláskor a megsült pulyka-tekercsek köré kanalazzuk.
|