Receptek / Judit receptjei / 2010. tavasz  ::. 

«««
Bigos
Gyorsan, valami finomat!
 
Hozzávaló:
5 dkg szárított erdei gomba
20 dkg szalonna
20 dkg füstölt kolbász
1 vöröshagyma
50 dkg savanyú káposzta
50 dkg pulykamellfilé
15 dkg magozott, aszalt szilva
só és frissen őrölt bors
1 evőkanál köménymag
4 db babérlevél
1 evőkanál méz
2 dl száraz vörösbor
3 evőkanál olaj

a tálaláshoz esetleg 2-3 dl tejföl

A szárított gombát annyi vízben, amennyi ellepi 15 percen át forraljuk, majd lehúzzuk a tűzről. Közben előkészítjük a többi hozzávalót: a szalonnát felkockázzuk; a füstölt kolbászt 1 cm vékonyan felkarikázzuk; a megpucolt vöröshagymát apróra vágjuk; a savanyú káposztát alaposan átöblítjük, kinyomkodjuk; az aszalt szilvát pici darabkákra vágjuk; a húst ujjnyi csíkokra szeljük, sózzuk-borsozzuk.

A felforralt erdei gombát leszűrjük, a levét megőrizzük, és a gombát körömnyi falatokra vágjuk. Ezután kávéfiltert illesztünk egy szűrőbe, és apránként átcsurgatjuk rajta a gomba főzővízét. Kimérünk belőle 1 dl-t - a többire nincs szükség -, és összekeverjük a borral.

A szalonnakockákat egy 28 cm átmérőjű, 10 cm magas peremű, vastag aljú lábosban mérsékelt tűzön pörcösre pirítjuk az olajon. A pörcöket szűrőlapáttal kiszedjük, félretesszük, és az edényben maradt zsiradékot nagy lángon megforrósítjuk. Ezen 2-2 perc alatt, 2 adagra elfelezve, kevergetve megpirítjuk a pulykacsíkokat és a kolbászkarikákat, majd az összes húst és kolbászt visszapakoljuk a lábosba. Hozzákeverjük a hagymát, a savanyú káposztát, a gombát, az aszalt szilvát, a gomba főzővízével higított vörösbort, a köménymagot, a babérleveleket és a mézet.

Az ételhez annyi vizet öntünk, amennyi épp ellepi, finoman megsózzuk, kifejezetten erősen megborsozzuk, és nagy lángon 2 percig forraljuk. Ezután lefedjük, és mérsékelt tűzön, néha megkeverve, 30 percig főzzük. Végül lekapjuk róla a fedőt, belekeverjük a szalonnapörcöket, és nagy lángon 1-2 percig kevergetjük még, hogy elkészüljön. Tejfölt is ki szoktam mellé rakni az asztalra.

6 adag lesz belőle.

«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice