Hozzávaló az öntethez:
2 dl majonéz
1 ¼ dl tejföl
½ dl natúr joghurt
1 evőkanál friss citromlé
1 púpos kávéskanál porcukor
¼ fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg kéksajt
Só és frissen őrölt bors
Hozzávaló a salátához:
8 vékony szelet pármai vagy pármai jellegű sonka
4 fej lilahagyma
15 dkg jégsaláta
15 dkg vékonyra szeletelt füstölt lazac
A saláta tetejére:
1-1 evőkanál pirított, durvára tört dió
Még reggel, munka előtt, elkészítjük az öntetet, így van ideje összeérni. Ehhez kézi habverővel összehabarjuk a majonézt, a tejfölt, a joghurtot, a citromlevet és a porcukrot. Ezután hozzáreszeljük a vöröshagymát és a fokhagymát, majd fakanállal belekeverjük a szétmorzsolt kéksajtot is. Az öntetet gyengéden megsózzuk, erőteljesen megborsozzuk, és hűtőbe tesszük.
Amikor este hazaérünk, kivesszük az öntetet a hűtőből, félretesszük, majd a sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat) és sütőpapíros tepsin egymás mellé fektetjük a sonka szeleteket. Ha a sütő forró, a sonkát 6 perc alatt ropogósra sütjük. A megsült sonkát félrerakjuk, és ha kihűlt, ollóval felcsíkozzuk.
Közben megpucoljuk a lilahagymát, 1 cm vékonyan felkarikázzuk, majd a karikákat egy másik sütőpapíros tepsin egymás mellé tesszük, és a tetejüket megkenjük kevés olívaolajjal. Miután a sonkaszeletek megsültek, előmelegítjük a sütőben a grillrácsot. A forró grillrács alá betoljuk a lilahagyma-karikákat, és 5 percig sütjük őket. Most mindegyiket megfordítjuk, vékonyan megolajozzuk a tetejüket, és ezt az oldalukat is 5 perc alatt megsütjük.
A jégsalátát, a felcsíkozott sonkát és a kéksajtos öntetet összeforgatjuk, elosztjuk 4 nagy tányéron. Ezután arányosan megpakoljuk a salátákat a grillezett lilahagymával, majd apró darabokra vágjuk a füstöltlazacot, és igazságos elosztásban azt is elosztjuk a salátákon. Végül mindegyiket adagot meghintjük a pirított, durvára tört dióval.
|