Receptek / Judit receptjei / 2010. tavasz  ::. 

«««
Édes répás lepények
Együtt a konyhában
 
A tésztához:
25 dkg finomliszt
2 evőkanál porcukor
12½ dkg hideg vaj
1 tojássárgája
4 evőkanál hideg víz

A töltelékhez:
30 dkg friss vagy mélyhűtött, fagyos, felkockázott sárgarépa
3 tojássárgája
3 dl tejszín
4 evőkanál juharszirup
1 kávéskanál mézessütemény fűszerkeverék
1 citrom reszelt héja

A tepsi kikenéséhez: kevés vaj
Az elősütött tészta megkenéséhez: 1 tojásfehérje, villával enyhén felverve


A lisztet és a cukrot késes betétű robotgépben összekeverjük, majd hozzákockázzuk a hideg vajat, és a géppel morzsásra dolgozzuk a hozzávalókat. A morzsát átöntjük egy tálba, hozzáadjuk a tojássárgáját és annyi evőkanál hideg vizet, hogy gyorsan összegyúrható tésztát kapjunk. A tésztát 5 cm átmérőjű hengerré formáljuk, és 30 betesszük a hűtőbe.

Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat) és kivajazunk egy 12 horpadásos, mini lepények készítésére alkalmas tepsit.

A tésztát lisztezett deszkán enyhén lisztes nyújtófával 2 cm vékonyra nyújtjuk, és egy 10,5 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval (vagy egy ilyen átmérőjű kis tálkával) 12 db megfelelő méretű körlapot szúrunk ki a tésztából. Ezek akkorák legyenek, amelyek könnyen kitöltik majd a tepsi 12 mélyedését.

Egy-egy tészta-körlappal kibéleljük a tepsi mélyedéseit, és ujjainkkal kicsit bele is nyomkodjuk. Ezután a tésztákat villával több helyen megszurkáljuk, méretre vágott sütőpapírral lefedjük, és a papírokra nyers rizst öntünk nehezékül, hogy odasimuljanak a tésztához. A tepsit betesszük a sütőbe, és a tésztákat 12-15 percig papírostul, majd 3-5 papír nélkül sütjük. Azon forrón, vékonyan lekenjük mindet enyhén felvert tojásfehérjével, és félretesszük.

A sütő hőmérsékletét visszavesszük 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat).

A töltelékhez a friss répát megtisztítjuk, apróra kockázzuk, és gőz fölött puhára pároljuk. A még fagyos, mélyhűtött répakockákat csak simán gőz fölött megpároljuk. Ezután a puha répát botmixerrel összepürésítjük, és megvárjuk, hogy langyosra hűljön. A tojássárgájákat, a tejszínt és a juharszirupot kézi habverővel összehabarjuk, majd fakanállal belekeverjük a répapürét, a fűszerkeveréket és a reszelt citromhéjat.

A tölteléket arányosan szétosztjuk az elősütött tésztákban, és a lepényeket 25-30 perc alatt készre sütjük. Ha kihűltek, óvatosan megmocorogtatjuk mindet a tepsiben, majd kiemeljük őket belőle, és tálalhatunk.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice