Hozzávaló:
20 fej gomba (kb. 5 cm átmérőjűek)
1 kisebb vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
½ dl olívaolaj
só és frissen őrölt bors
10 dkg füstölt, főtt sonka
1-2 szikkadt kifli
10+5 dkg frissen reszelt parmezán
2 evőkanál apróra vágott, friss zsálya
1 tojás
A tepsi kikenéséhez: kevés vaj vagy olívaolaj
A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és kivajazunk egy akkora tepsit, amelyben kényelmesen elférnek majd egymás mellett a gombafejek.
A gombákat megtisztítjuk, aztán szétválasztjuk a törzsüket és kalapjukat. A törzsüket apróra vágjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk, majd az előbbit finomra aprítjuk, az utóbbit összezúzzuk. Az olaj felén kevergetve megfonnyasztjuk a vöröshagymát egy kb. 26 cm átmérőjű teflonserpenyőben. Hozzáadjuk a fokhagymát és az apróra vágott gombát, és sózás-borsozás után pár perc alatt kevergetve puhára pároljuk a gombát.
A sonkát apróra, szinte pépesre vágjuk. A kiflik belét kiszedjük, és kávédarálóban morzsásra daráljuk. Lemérjük, mennyi kiflimorzsánk lett: 5 dkg-ra van szükség.
A párolt gombához hozzákeverjük a sonkát, 10 dkg frissen reszelt parmezánt, a kiflimorzsát és a zsályát. Ezután megkóstoljuk a keveréket, hogy elég sós-e, borsos-e, majd hozzádolgozzuk a tojást. A töltelék készen van.
A gombákat megtöltjük, és egymás mellé tesszük a tepsibe. A tetejükre rászórjuk a maradék parmezánt, majd rálocsoljuk a maradék olívaolajat, és 20 perc alatt megsütjük őket.
|