Hozzávaló:
3 dl víz
30 dkg cukor
2 vaníliarúd
30-30 dkg friss vagy mélyhűtött eper és áfonya
30 dkg sárgadinnye (tisztított súly)
2 citrom
3 tojásfehérje (szigorúan szalmonella ellen kezelt tojásból!)
A tálaláshoz:
friss vagy mélyhűtött eper és áfonya, valamint friss, felkockázott sárgadinnye
ELŐZŐ NAP
A cukrot, a vizet és a vaníliarudak kikapargatott belsejét mérsékelt tűzön, kevergetve addig főzzük, amíg a cukor fel nem oldódik. A cukorszirupot levesszük a tűzről, és ha kihűlt, másnapig hűtőben tartjuk.
A sárgadinnyét 1x1 cm-es (vagy még apróbb) kockákra vágjuk, és másnapig betesszük a mélyhűtőbe. Ha friss eperrel és áfonyával dolgozunk, az előzőt szintén apróra kockázzuk, az áfonyával nincs dolgunk, majd ezeket is megfagyasztjuk.
MÁSNAP
A citromok héját megreszeljük, a levüket kifacsarjuk, és átszűrjük.
A tojásfehérjéket külön-külön egy-egy kis tálkában kézi habverővel enyhén felverjük. Nem kell habot készíteni belőle.
Az epres sorbethez beletesszük a turmixgépbe a fagyos epret, a hideg cukorszirup 1/3-át, az egyik enyhén felvert tojásfehérjét és ízlés szerint annyi reszelt citromhéjat meg friss citromlevet, amennyit kellemesnek ítélünk. Az egészet összepürésítjük a géppel, majd átkanalazzuk egy kb. 1 literes, mély műanyagdobozba, és 2-3 órára mélyhűtőbe tesszük.
Az epres sorbet mintájára elkészítjük az áfonyásat és a sárgadinnyés sorbetet. Ezeket is külön-külön műanyagdobozokban betesszük 2-3 órára a mélyhűtőbe.
Tálaláskor fagylalt kanállal poharakba osztjuk a sorbeteket, és feldíszítjük őket a megfelelő, friss gyümölcsökkel.
|