Hozzávaló:
20 dkg *quinoa
1 vaníliarúd
12 dkg méz
1 narancs reszelt héja
1 kávéskanál őrölt fahéj
10-10 dkg sárgabarack, eper, kiwi (vagy bármilyen más gyümölcsféle)
4 dl hideg tejszín
A quinoát szűrőbe tesszük, és hideg vízzel alaposan leöblítjük. Ezután ½ liter vízhez hozzáadjuk a vaníliarúd kikapargatott belsejét és a félbevágott, üres vaníliarúd-darabokat, aztán nagy lángon felforraljuk egy kb. 19 cm átmérőjű, 13 cm magas fazékban. Belekeverjük a quinoát, és lefedve, mérsékelt lángon 25 perc alatt megfőzzük benne.
Mire megfő a quinoa, magába szívja a vaníliás főzővizet is. Ekkor kikapjuk belőle az üres vanílirud-darabokat, és hozzávegyítjük a mézet, a reszelt narancshéjat, az őrölt fahéjat. Most hagyjuk kihűlni.
A gyümölcsöket szükség szerint megtisztítjuk, és apró falatokra vágjuk. A hideg tejszínből habot verünk.
A gyümölcsöket belekeverjük a kihűlt quinoába, aztán óvatos, széles mozdulatokkal hozzáforgatjuk a tejszínhabot is. Az édességet tálkákba osztjuk.
* A quinoa egy dél-amerikai gabonaféle, az inkák a Magok Anyjának tartották. Magas tápértékű, a legnagyobb fehérjetartalmú gabona, rostban gazdag, valamint található benne B- és E-vitamin, magnézium, foszfor, kalcium és vas. Nem tartalmaz glutént, ezért könnyen emészthető. Quinoát bioboltokban és DM-üzletekben kapni.
|