Hozzávaló a salátához:
10 dkg penne
10 dkg vékonyra szeletelt bacon szalonna
10 dkg füstölt, főtt sonka (egy darabban)
20 dkg Grana Padano sajt (egy darabban)
1 csokor újhagyma
16 dkg Eisberg rukkola saláta
4 evőkanál friss, apróra vágott zsálya
só és frissen őrölt bors
Az öntethez:
1 púpos evőkanál sűrített paradicsom
1 evőkanál balzsamecet
1 kávéskanál mustár
1 dl extra szűz olívaolaj
1 evőkanál szárított oregánó
2 gerezd fokhagyma
A pennét egyhén sós, lobogva forró vízben megfőzzük a csomagolásán található idő alatt, majd leszűrjük.
A bacon szeleteket sütőpapíros tepsin egymás mellé tesszük, 200 fokra előmelegített sütőben (gázsütőn 6-os fokozat) 8-10 perc alatt ropogósra sütjük, és ha kihűlt, ollóval vékonyan csíkokra vagdaljuk.
A füstölt, főtt sonkát és a sajtot apróra kockázzuk. Az újhagyma fehér szárát vékonyan felkarikázzuk.
Az öntethez kézi habverővel összevegyítjük a sűrített paradicsomot, a balzsamecetet és a mustárt, majd apránként hozzácsepegtetjük az olívaolajat, és alaposan eldolgozzuk. Az öntetet megízesítjük az oregánóval, és hozzáreszeljük a fokhagymát.
Az öntetbe beleforgatjuk először a leszűrt tésztát, majd a sonkát és a szalonnát, aztán a felkockázott sajtot, a felkarikázott újhagymát, a rukkolát és a felaprított zsályát. Az egészet finoman sózzuk, erőteljesen borsozzuk, és tálalhatunk.
|