Receptek / Judit receptjei / 2010. tavasz  ::. 

«««
Grillezett lazac sáfrányos szósszal
Főzzünk, valami finomat!
 
Hozzávaló:
4 db 12 dkg-os bőrös lazacfilé
só és frissen őrölt bors
2 evőkanál olaj
3 dkg olvasztott, langyos vaj
1 evőkanál rizsecet
2 kávéskanál barna cukor

A szószhoz:
3½ dl víz
* 1½ evőkanál thai halszósz (nam pla)
1 friss, piros chilipaprika
1 csipet sáfrány
2 dl tejszín
* 2 púpos evőkanál kókusztejpor (pl. Biopont)

A tálaláshoz:
2 evőkanál apróra vágott, friss korianderzöld
1 db elnegyedelt zöldcitrom


A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat).

A sáfrányos szószhoz a vizet összekeverjük a halszósszal, és erős lángon 15 percig forraljuk. Ezalatt kimagozzuk, apróra vágjuk a chilit, és egy kis tálban összehabarjuk kézi habverővel a sáfrányt, a kókusztejport és a tejszínt.

Ha lejárt a 15 perces forralás, 2 merőkanálnyi halszószos vizet hozzákeverünk a sáfrányos-kókuszos tejszínhez, majd hozzáadjuk a chilit, és az egészet visszaöntjük a többi halszószos vízhez. Ezután a sáfrányos mártást mérsékelt lángon csendes forralásban tovább főzzük még szűk 10 percig. A végén megkóstoljuk, és sózzuk-borsozzuk.

A lazacsütéshez kiválasztunk egy hőálló nyelű, kb. 28 cm átmérőjű teflonserpenyőt. Ha ilyen nincs, akkor a műanyag nyelet több rétegnyi alufóliába burkoljuk.

A lazac-darabokat sózzuk-borsozzuk, majd az olajat nagy lángon felforrósítjuk a kiválasztott serpenyőben. A forró olajon, bőrös oldalukkal lefelé, addig sütjük a lazac-darabokat, amíg alsó felük el nem kezd kifehéredni. Ez kb. 3-4 perc csupán.

Ekkor a tetejüket megkenjük olvasztott vajjal, picit újra sózzuk-borsozzuk őket, majd serpenyőstül betesszük a forró sütőbe. Itt addig maradnak, amíg át nem sülnek, tehát az eddig nyersen maradt részük is el nem kezd kifehéredni. Ez kb. 6-7 perc. De vigyázat, a lazacot tilos túlsütni!

A megsült lazac-darabokat kiemeljük a serpenyőből, alufóliával letakarva félretesszük, és a serpenyőt erős lángra helyezzük a tűzhelyen. Megvárjuk, amíg egy-két pillanat alatt átforrósodik benne a lazac sütéséhez használt zsiradék, majd hátrébb lépünk, és a serpenyőbe beleöntjük a rizsecetet. Kavargatva elforraljuk az ecet szúrós szagát, aztán hozzászórjuk a barna cukrot, és hagyjuk, hogy a cukor kicsit megkaramellizálódjon. Ez az egész kb. 1½ percig tart.

Tálaláskor a meleg sáfrányos mártást arányosan elosztjuk 4 tányéron, ráhelyezünk egy-egy lazacdarabot, majd a halakat megöntözzük egy-egy kiskanálnyi rizsecetes-barnacukros lével. Mindegyik halat megszórjuk ½-½ evőkanál apróra vágott korianderzölddel, és melléjük adunk 1-1 negyed zöldcitromot.


* Thai halszószt kínai piacon, jobb élelmiszerüzletekben lehet kapni, de láttam már hipermarketekben is a „nemzetközi ételek" részen. Kókusztejport a bioboltok tartanak, valamint egyes DM-üzletekben is lehet venni, közvetlenül az egészséges rágcsák mellett szokott tanyázni.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice