A tésztához:
55 dkg finomliszt
10 dkg cukor
2 kávéskanál őrölt fahéj
3 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál só
20 dkg aszalt sárgabarack, apróra vágva
2 dl tej
2½ dl tejszín
A nyújtáshoz kevés finomliszt
A töltelékhez:
10 dkg cukor
10-10 dkg tej-és étcsokoládé
5 dkg vaj, megolvasztva és kihűtve
A tepsi előkészítéséhez: kb. 5 dkg vaj, kb. 10 dkg liszt
A tészta megkenéséhez: 3 dkg olvasztott, kihűlt vaj
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és vékonyan kivajazzuk, kilisztezzük egy muffintepsi 12 horpadását.
A töltelékhez apróra vágjuk a csokikat, majd a cukorral együtt kávéőrlőben vagy egy kisebb késes betétű robotgépben morzsásra daráljuk, mintha tortadarát készítenénk.
Egy nagy keverő tálban összevegyítjük a sütemény száraz alapanyagait, azaz a lisztet, a cukrot, az őrölt fahéjat, a sütőport, a sót és az apróra vágott aszalt sárgabarackot. Ezután jöhet a tálba a tej és a tejszín is, majd az egészből egynemű tésztát gyúrunk.
A tésztából egy kilisztezett deszkán, enyhén lisztezett nyújtófával egy 30 x 40 centis lapot nyújtunk. Ezt megkenjük a töltelékhez félre tett olvasztott, kihűlt vajjal, majd a tésztalapot egyenletesen megszórjuk a cukros csokimorzsával.
A csokis, vajas tésztát a hosszabbik oldalánál kezdve szorosan feltekerjük, egy éles késsel 12 darabra vágjuk, majd egy-egy csigát kicsit megformázva egy-egy muffin horpadásba teszünk.
Végül mindegyik csigát megkenjük olvasztott vajjal, és sütőbe téve 30 perc alatt készre sütjük. Csak frissen jó, de akkor remek uzsonna vagy hétvégi reggeli lesz belőle.
|