Receptek / Judit receptjei / 2010. tavasz  ::. 

«««
Csokitorta karamelles sósmogyoróval
Süssünk valamit!
 
A karamelles-sós mogyorós réteghez:
10 dkg vaj
15 dkg barna cukor
3 evőkanál keményítő szirup (pl. Lyle's Golden Syrup, Tesco)
15 dkg pirított sós mogyoró

A tésztához:
10 dkg étcsokoládé
15 dkg finomliszt
1½ teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
1 csipet só
4 dkg cukrozatlan kakaópor
¾ dl olaj
15 dkg cukor
2 tojás
2½ dl natúr joghurt

a forma kikenéséhez 5 dkg puha vaj

Előmelegítjük a sütőt 175 fokra. Vastagon kivajazunk, egy 24 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát, majd a külsejét több rétegnyi alufóliába burkoljuk, hogy még véletlenül se folyhasson ki belőle a karamell.

A karamelles réteghez a vajat, a barna cukrot és a keményítő szirupot kevergetve összeolvasztjuk, majd langyosra hűtjük. A sós mogyorót durvára törjük. A szirupos, cukros vajat beleöntjük a tortaformába, és egyenletes rétegben rászórjuk a sós mogyorót.

A tésztához az étcsokit gőz fölött megolvasztjuk, langyosra hűtjük. Egy külön tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, majd teaszűrőn át hozzászitáljuk a kakaóport.

Az olajat és a cukrot robotgéppel összedolgozzuk, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és ha elkeveredtek, jöhet az olvadt, kihűlt csoki is. Ebbe az alapba belevegyítjük a géppel a joghurtot és a kakaós lisztet, de nem egyszerre, hanem 3 részletben, váltogatva. A végén sima, csomómentes tésztát kapunk.

A tésztát egyenletes rétegben átkanalazzuk a tortaformába, rá a vajas-barnacukros, sós mogyorós rétegre, és a tortát kb. 60 perc alatt megsütjük. Miután kész, kifordítjuk egy nagy tálra, és 10-15 percig így hagyjuk, aztán leemeljük róla a tortaformát. Ha a maradt a formában némi karamelles sós mogyoró vagy kifordítás után lefolyik az oldaláról, kanál segítségével visszapakoljuk a tortára.

A kihűlt tortát hűtőbe tesszük, és legalább 6 órán benne hagyjuk. Erre azért van szükség, hogy a puha, omlós tésztát könnyen lehessen tálaláskor majd szeletelni. Amikor tálaljuk, forró vízbe mártott, szárazra törölt késsel kell szeletelni: így a kés forró pengéje simán átszeli a mogyorós, karamelles réteget.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice