Receptek / Judit receptjei / 2010. tavasz  ::. 

«««
Saláta sült édesköménnyel, pirított sonkával és sós-köményes mandulával
Főzzünk, valami finomat!
 
Hozzávaló:
6 fej édeskömény (1 kg)
só és frissen őrölt bors
8 vékony szelet pármai vagy pármai jellegű sonka
8 szem koktélparadicsom

kevés olaj a sütéshez

Az öntethez:
3 gerezd fokhagyma, összezúzva
1 citrom leve
1 púpos kávéskanál szardellapaszta
1½ evőkanál dijoni mustár
1 evőkanál Worcestershire szósz
1½ dl olívaolaj
só és frissen őrölt bors

A pirított, sós-köményes mandulához:
12 dkg hámozott mandulabél
3 evőkanál olívaolaj
¾ kávéskanál só
½ kávéskanál őrölt kömény
ízlés szerint frissen őrölt bors

 

Az öntet összes hozzávalóját az olívaolaj kivételével turmixgépbe tesszük. Hozzáöntjük az olaj ¼-ét, és elkezdjük vele az egészet összeturmixolni. Amikor ez a kezdő mennyiségű olaj elvegyült, beleöntjük a gépbe a többit is, majd az öntetet készre turmixoljuk. Sózzuk-borsozzuk és pár evőkanál vízzel csurgósabbra keverjük. (1 napig eláll hűtőben. Használat előtt átkeverjük.)

A hámozott mandulát az olajon pár perc alatt kevergetve aranybarnára pirítjuk mérsékelt tűzön egy közepes méretű serpenyőben. Szűrőlapáttal áttesszük egy tálba, és fűszerezzük őrölt köménnyel, sózzuk-borsozzuk. Ha kihűlt, mozsárban durvára törjük. (1 nappal korábban elkészíthető.)

Az édesköményekről levágjuk a fodrokat, félretesszük. Amennyiben a külső leveleiken barna foltok vannak, azokat krumplihámozókéssel vékonyan leszedjük. Ezután megfelezzük az édesköményeket, és bő, enyhén sós, lobogva forró vízben kb. 10 perc alatt puhára főzzük. A torzsás részük nem fő meg, erre nincs is szükség.

Az édeskömény-feleket azonnal jeges vízbe rakjuk, kihűtjük, aztán papírtörlőn alaposan leszárítjuk. (Lezárt dobozban, papírtörlő lapok közt 1 napig eláll a hűtőben.)

A sonkaszeletek sütőpapíros tepsin egymás mellé fektetjük, és 200 fokra (gázsütőn 6. fokozat) előmelegített sütőben 6 perc alatt megpirítjuk. A koktélparadicsomokat megfelezzük, magos belsejüket ujjunkkal kikaparjuk, a húsukat konfettiszerűen picire vágjuk. A félretett édeskömény-fodrokat felaprítjuk.

Az előfőzött édeskömény-feleket egy nagy serpenyőben egészen kevés, de jól felforrósított olajon alaposan átsütjük: minél jobban megpirulnak, megbarnulnak, annál finomabbak lesznek. Sütés után kivágjuk belőlük a torzsás részeiket, majd mindegyiket megfelezzük: így édeskömény-negyedeket kapunk.

Tálaláskor 3-3 édeskömény-negyedet helyezünk a tányérokra, és arra arányosan rászórjuk a konfettire vágott paradicsomot, rálocsoljuk az öntetet, ráhintjük a pirított mandulát. Ezután az adagokra ráfektetünk egy-egy szelet sonkát, és édeskömény-fodrokkal feldíszítjük őket.

8 adag előétel lesz belőle.

«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice