Hozzávaló:
1½ kg csirkeszárny
só és frissen őrölt bors
A sütéshez 1 l olaj
A mázhoz:
1 doboz 40 dkg-os hámozottparadicsom konzerv
2 gerezd zúzott fokhagyma
2 evőkanál sűrített paradicsom
2 evőkanál balzsamecet
1 púpos evőkanál morzsolt oregánó
só és frissen őrölt bors
5 dkg vaj
A mascarponés mártogatóshoz:
25 dkg mascarpone
1,5 dl tejszín
10 dkg frissen reszelt parmezán vagy parmezán jellegű sajt
1 gerezd zúzott fokhagyma
1-1 evőkanál apróra vágott bazsalikom és rozmaring
só és frissen őrölt bors
A mázhoz a hámozott paradicsomot a levével együtt összeturmixoljuk, és a vaj kivételével az összes többi hozzávaló kíséretében egy 30 cm átmérőjű serpenyőbe tesszük. Mérsékelt lángon kb. 5 percig kevergetjük, hogy csöndes forralással besűrűljön, aztán apró kockákra vágva hozzáolvasztjuk a vajat. (Pár nappal korábban is elkészíthető, hűtőben kell tartani.)
A mascaponés mártogatóshoz az első 4 hozzávalót egy kis edényben összemelegítjük, hogy a sajt felolvadjon, sózzuk-borsozzuk, majd fűszerezzük bazsalikommal és rozmaringgal. (Pár nappal korábban is elkészíthető, hűtőben kell tartani.)
A csirkeszárnyakat kettévágjuk a forgójuknál, sózzuk-borsozzuk. Egy mély lábosban 190 fokra melegítjük az olajat, és a csirkeszárnyakat 8-10 perc alatt megsütjük benne: egyszerre mindig csak 6-7 db-ot. A megsült csirkeszárnyakról papírtörlőn leitatjuk a felesleges zsiradékot.
A mázat felmelegítjük és a megsült csirkeszárnyakat összeforgatjuk vele. Szobahőmérsékleten tálaljuk a mascarponés mártogatóssal.
6 adag lesz belőle.
|