Receptek / Judit receptjei / 2010. tavasz  ::. 

«««
Fűszeres-illatos bárányragu
Főzzünk, valami finomat!
 
Hozzávaló:
1½ kg csontos báránylapocka, kb. 7x7 cm-es darabokban
15 dkg aszalt füge
só és frissen őrölt bors
kb. 1½ dl olívaolaj
2 dl száraz vörösbor

A gyömbéres-fűszeres zöldségalaphoz:
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 szál halványító zeller
3 sárgarépa (kb. 40 dkg)
5 dkg friss gyömbér
2 szem csillagánizs
3 db 5 cm-es fahéjrúd
14 dkg sűrített paradicsom

A tálaláshoz:
4-4 evőkanál apróra vágott petrezselyem és friss mentalevél, összekeverve

A csontos báránylapockát vásárláskor a hentessel feldaraboltatjuk, mert bárd kell hozzá. Aztán otthon, a főzés előtt időben kivesszük a húst a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen. Az aszalt fügét elnegyedeljük, félretesszük.

A gyömbéres-fűszeres zöldségalaphoz a vöröshagymát, a fokhagymát, a zellert, a sárgarépát megtisztítjuk, majd kisebb darabokra vágjuk. A gyömbért meghámozzuk, felaprítjuk. Ezután egy nagy, késes betétű robotgépben vagy kisebb adagokra osztva egy szimpla aprítógépben összedaráljuk őket.

A sütőt előmelegítjük 140 fokra. A bárányhúst sózzuk-borsozzuk, 2 egyenlő adagra osztjuk.

A főzéshez-sütéshez egy kb. 30 cm átmérőjű, 7 cm magas, kifejezetten vastag aljú, a tűzhelyen és a sütőben egyaránt használható edényre van szükség. Ebben nagy lángon megforrósítunk ½ dl olajat, és 5 perc alatt előpirítjuk rajta az egyik adag bárányhúst. Fontos, hogy a húsdarabok minden oldalukon megpiruljanak. Most kivesszük, félretesszük őket, aztán ha kell, megforrósítunk még ½ dl olajat az edényben, és ugyanígy előpirítjuk a másik adag húst is. Kiszedjük, félretesszük.

Az edénybe beletesszük az összedarált, gyömbéres zöldségkeveréket. Sózzuk-borsozzuk, hozzádobjuk a csillagánizst, a fahéjat, és amennyiben túl száraznak találjuk, adunk hozzá a maradék ½ dl olajból. Lefedve, de néha megkeverve, mérsékelt tűzön kb. 15 perc alatt megpároljuk.

A megpárolt fűszeres-gyömbéres zöldségekre ráöntjük a vörösbort, és nagy lángon, fedő nélkül, folyamatosan keverjük addig, amíg a bor elfő róla. Ekkor hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, és ezzel további pár percig kevergetjük.

Az aszalt fügét és az előpirított bárányhúst hozzátesszük a gyömbéres-fűszeres zöldségalaphoz. Ráöntünk kb. 7½ dl meleg vizet, illetve annyit, amennyi kétujjnyira ellepi. Az egészet fakanállal összeforgatjuk -tetemes mennyiség, úgyhogy elég nehézkes-, majd nagy lángon felforraljuk, és 1 percig forrásban tartjuk.

A rotyogó ételt azonnal lefedjük, és áttesszük 2 ½ órára a sütőbe. Közben néha ránézünk, megpróbáljuk átkeverni, illetve ha a leve túlzottan elfőtt volna róla, kevés meleg vízzel kipótoljuk. Végül lezárjuk a sütőt, és az ételt benne hagyjuk. A sütőben fog kihűlni. (Ha este készítjük, maradjon nyugodtan reggelig.)

A kihűlt étel tetejéről lekanalazzuk a megdermedt zsiradékot, majd a tálaláshoz mérsékelt tűzön újramelegítjük a tűzhelyen. Bőven megszórjuk aprított petrezselyem és menta keverékével, köretnek pedig kuszkuszt adunk mellé.

6 adag lesz belőle.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice