Receptek / Judit receptjei / 2010. tavasz  ::. 

«««
Spárgás lepény dióval és rokforttal
Főzzünk, valami finomat!
 
A tésztához:
15 dkg finomliszt
5 dkg őrölt dió
1 kávéskanál só
ízlés szerint frissen őrölt bors
10 dkg hideg vaj
1 tojássárgája
2-3 evőkanál hideg víz

A töltelékhez:
25 dkg spárga
5 dkg dió
2 tojás
2 dl tejszín
10 dkg rokfort
só és frissen őrölt bors

A forma kikenéséhez: kevés vaj
A kenéshez: 1 tojásfehérje, villával enyhén felverve


A tésztához a lisztet, az őrölt diót, a sót és a borsot késes betétű robotgépben összekeverjük. Hozzákockázzuk a vajat, és az egészet morzsás keverékké dolgoztatjuk a géppel. Átöntjük egy tálba, hozzáadjuk a tojássárgáját és a hideg vizet, majd kézzel gyorsan tésztát gyúrunk belőle.

A tésztát folpackba csomagolva 30 percig pihentetjük. Közben kivajazunk egy 24 cm átmérőjű, 5 cm magas peremű, ún, gyümölcstorta formát és a sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat).

A tésztát két sütőpapír közt 30 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk. Kibélejük vele a formát, aztán a túllógó tésztát visszahajtjuk, hogy a forma peremén dupla vastag legyen. Több helyen megszurkáljuk egy villával, sütőpapírral lefedjük, a papírra nehezékül rizst öntünk, és 13 percre sütőbe tesszük. Ezután leszedjük róla a rizst és a papírt, majd visszatesszük a sütőbe további 5 percre.

Az elősütött tésztát azon nyomban megkenjük vékonyan enyhén felvert tojásfehérjével, és félretesszük, hogy kihűljön. A sütő hőmérsékletét lejjebb vesszük 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat).

Mialatt az elősütött tészta kihűl, haladunk tovább. Ha a spárga nem teljesen zsenge, a szárát krumplihámozó-késsel megpucoljuk. Ezután egy fazékban 2 l enyhén sós vizet forralunk, egy nagy keverőtálban pedig jeges vizet készítünk elő: a tálba jégkockákat szórunk, rá vizet töltünk. A spárgáról levágjuk a rügyeket, a szárát 2 cm-es darabokra aprítjuk, és a rügyeket meg a szár-darabokat külön gyűjtjük. A lobogva forró főzővízbe először a szár-darabok kerülnek, majd 2 perc múlva a rügyek, aztán újabb 1-2 perc múlva perc leszűrjük az egészet. A spárgát azonnal jeges vízbe tesszük, nehogy tovább puhuljon.

A diót durvára törjük, ráhintjük a tésztára. A kihűlt spárgát leszűrjük, papírtörlőn leszárítjuk, és elrendezzük a diós tésztán. A rokfortot elmorzsoljuk, és egyenletesen elosztjuk a diós spárga tetején. A tojásokat és a habtejszínt kézi habverővel összehabarjuk egy tálban. A keveréket enyhén sózzuk, erőteljesebben borsozzuk, majd ráöntjük a diós-sajtos spárgára.

A lepényt 30-35 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve kihűtjük, és tálaláskor úgy szeleteljük, ahogy a tortákat szokás. Friss zöldsaláta illik hozzá.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice