Hozzávaló:
1 fej fokhagyma
3 szelet pármai vagy pármai jellegű sonka
8-10 szem koktélparadicsom (lehetőleg mini Lucullus fajta)
12½ dkg ricotta
5 dkg parmezán
1½ evőkanál aprított, friss bazsalikom
só és frissen őrölt bors
5 dkg vaj
3 evőkanál olívaolaj
8 dkg paccheri tészta
A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat). A fokhagymát gerezdjeire szedjük, a gerezdeket megpucoljuk. A sonkaszeleteket sütőpapíros tepsin egymás mellé fektetjük. A koktélparadicsomot félbevágjuk, a magos belső részüket kiszedjük.
A parmezánt megreszeljük, és 2/3-át összekeverjük a ricottával. A parmezános ricottához hozzáollózunk 1 evőkanál friss bazsalikomot, és sózzuk-borsozzuk.
A vajat és az olajat összeolvasztjuk egy 24 cm átmérőjű, 5 cm magas serpenyőben. Hozzáadjuk a fokhagymagerezdeket, és méretüktől függően 8-12 perc alatt, takarék lángon, lefedve, de néha megkeverve puhára, aranybarnára sütjük őket. Ha kész, a fokhagyma darabokat kihalásszuk a zsiradékból, a vaj-olaj keveréket pedig 2 evőkanálnyi kivételével kiöntjük egy kerámia tálkába.
Közben a sonkát 6 perc alatt ropogósra pirítjuk a sütőben, valamint kifőzzük a tésztát enyhén sós, lobogva forró vízben.
A megfőtt tésztát leszűrjük, átöntjük az eddig használt serpenyőbe, és a bazsalikomos-parmezános ricottával meg a paradicsomot a sült fokhagymával együtt hozzávegyítjük. Az ételt nagy lángon gyorsan összemelegítjük.
Tálaláskor ollóval rácsíkozzuk a sonkát, rászórjuk a maradék parmezánt. Ezeket elkeverjük benne, aztán megint csak ollóval, rászabdaljuk a maradék bazsalikomot.
1 nagy adag lesz belőle.
|