Hozzávaló:
50 dkg száraz fehér bab
1½ l alaplé
3 dl tejszín
só és frissen őrölt bors
2-2 maréknyi friss, apróra vágott kakukkfű és zsálya
5 dkg frissen reszelt parmezán vagy parmezán jellegű sajt (pl. Grana Padano)
A tálaláshoz 24 friss zsályalevél és 10 dkg vaj
Az alapléhez:
1 kg csirkeszárny
2 sárgarépa
2 fehérrépa
2 vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
10 szem fekete bors
Az alapléhez a csirkeszárnyakat, a megtisztított, feldarabolt zöldségeket és a borsot műanyagdobozba tesszük, majd ráöntünk kb. 1 l vizet, vagy annyit, amennyi teljesen elfedi a hozzávalókat. Az alaplevet 15 perc alatt 800-900 Wattos teljesítménnyel megfőzzük a mikróban, és közben 5 percenként átkeverjük. Ha kész, leszűrjük, és kipótoljuk annyi vízzel, hogy 1½ l legyen. (Mélyhűtőben 1 hétig bőven eláll.)
A babot felforraljuk annyi vízben, amennyi jó 5 cm-rel ellepi, lefedve 1½ órán át állni hagyjuk, aztán leöntjük róla a vizet, és átöblítjük.
A babot, a csirkealaplevet és a tejszínt összekeverjük egy 4 l-es fazékban, sózzuk-borsozzuk, és néhány teatojásba rejtve hozzáadjuk a kakukkfüvet meg a zsályát. Az egészet felforraljuk, és lefedve, de néha megkeverve, mérsékelt tűzön bő 1 órát főzzük, hogy a bab megpuhuljon. Az utolsó percekben beleszórjuk a reszelt parmezánt.
A levesből kikapjuk a fűszernövényeket, nem kellenek, a levest turmixban pürésítjük, és esetleg újra sózzuk-borsozzuk. Amikor kihűlt, betesszük a hűtőbe. (1 nappal korábban is elkészíthető.)
Ha a hideg krémleves időközben túl besűrűsödött, felhígítjuk tejszín és víz feles arányú, összeforralt, kihűtött keverékével. Ízes díszítésként sült zsályát adunk hozzá: a zsályaleveleket 3 adagban pár másodperc alatt ropogósra sütjük forró vajban, majd rámorzsoljuk a levesre.
6 nagy adag lesz belőle
|