Receptek / Judit receptjei / 2010. tavasz  ::. 

«««
Provance-i csirkecombok
Főzzünk, valami finomat!
 
Hozzávaló:
1½ kg tanyasi csirke-felsőcomb (kb. 15 dkg-os darabok)
só és frissen őrölt bors
4-4 szál póréhagyma és vastagabb halványító zeller
4 zsenge sárgarépa
4 gerezd fokhagyma
1½ dl olívaolaj
15 dkg magozott, fekete olajbogyó
1-1 evőkanál apróra vágott, friss rozmaring és kakukkfű
¾ dl brandy
14 dkg sűrített paradicsom
3 dl száraz vörösbor

Tálaláshoz:
4 evőkanál apróra vágott, friss bazsalikom


A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk. A pórhagyma fehér részét apróra vágjuk. A halványító zellert és a sárgarépát kb. 3 mm vékonyan felszeleteljük. A fokhagymát összezúzzuk.

Az olajból 1 dl-t nagy lángon megforrósítunk egy 30 cm átmérőjű, kifejezetten vastag aljú edényben, amely tűzhelyen-sütőben egyaránt használható. Mérsékelt tűzőn, oldalanként 4-5 perc alatt előpirítjuk rajta a csirkecombokat, de egyszerre mindig csak annyit, amennyi kényelmesen belefér az edénybe. Az előpirított csirkecombokat félretesszük.

Az eddig használt edénybe beleöntjük a maradék olajat, és a pórét, a zellert, a sárgarépát lefedve, de néha megkeverve, mérsékelt tűzön kb. 10 perc alatt megpároljuk rajta. Közben sózzuk-borsozzuk a zöldségeket, és ha szükséges, öntünk rájuk max. 1 dl meleg vizet, amelyet a végén viszont fedő nélkül elforralunk róluk. Az utolsó fél percben hozzávegyítjük a zúzott fokhagymát, a rozmaringot és a kakukkfüvet is.

Ezalatt félbevágjuk az olajbogyókat és a sütőt előmelegítjük 140 fokra.

A megpárolt zöldségek alatt nagyra csavarjuk a lángot, rájuk öntjük a brandyt. Kevergetve addig forraljuk őket, amíg a brandyből kb. 1 perc alatt elillan az alkohol szúrós szaga. Ekkor hozzájuk adjuk a sűrített paradicsomot, és azzal együtt is kevergetjük őket még 2 percig, de csak mérsékelt lángon.

Az edénybe visszatesszük a zöldségekhez az előpirított csirkecombokat, majd beledobjuk az olajbogyót is, és az egészet felöntjük a vörösborral, valamint annyi meleg vízzel, hogy a boros víz kétujjnyira ellepje a hozzávalókat. Ha szükséges, sózunk-borsozunk is.

Az ételt nagy lángon, fedő nélkül, kevergetve felforraljuk. Ezután 5 percig forrásban tartjuk, majd lefedjük, és azonnal áttesszük a sütőbe. Itt 1½ óra alatt készre párolódik, közben egyszer-kétszer átkavarjuk. Tálaláskor ráhintjük a bazsalikomot.

4 nagy adag lesz belőle.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice