A lángoshoz:
1 dl langyos víz
1 csipet cukor
1 zacskó szárított élesztő
50 dkg finomliszt
1 evőkanál só
2 dl kefír
1 dl tej
1 evőkanál olaj
A tál kikenéséhez, a formázáshoz és a sütéshez bőven olaj
A mandulás tormakrémhez:
5 dkg mandula
20 dkg tejszínes tormakrém
5 dkg tejföl
4 evőkanál majonéz
só és frissen őrölt bors
esetleg 1 kávéskanál porcukor
A fokhagymás vízhez:
4 gerezd fokhagyma
1½ dl víz
A lángosok tálalásához: só
ELŐZŐ NAP
A lángoshoz a vízbe belekeverjük a cukrot és az élesztőt, majd félretesszük, hogy felhabosodjon. A lisztet mikrohullámú sütőben meglangyosítjuk, hozzávegyítjük a sót.
A kézi robotgépbe dagasztókarokat illesztünk és egy nagy tálban 6-7 perc alatt alaposan összedolgozzuk a tészta hozzávalóit. Ezután a tésztát bucira formázva meghempergetjük egy másik, kiolajozott tálban, felületére folpackot nyomkodunk és betesszük 1 éjszakára a hűtőbe.
A mandulás tormakrémhez a mandulát egy száraz, 26 cm átmérőjű serpenyőben mérsékelt lángon kevergetve pár perc alatt illatosra pirítjuk. Ha kihűlt, durvára őröljük, majd összedolgozzuk az összes többi hozzávalóval. A krémet sózzuk-borsozzuk, esetleg kevés porcukrot is adunk hozzá, és zárható műanyagdobozban 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
A fokhagymás vízhez a fokhagymagerezdeket összezúzzuk, felforraljuk a vízben, majd kihűtjük, és jól záródó dobozban 1 éjszakára hűtőbe rakjuk.
MÁSNAP
A tésztát finoman átgyúrjuk, 20 db egyenlő méretű labdát formázunk belőle, és a tészta-labdákat sütőpapírral terített tálcán hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni.
A sütéshez 4 cm rétegben olajat forrósítunk 190 fokra egy 30 cm átmérőjű lábosban. Az olaj hőmérsékletét konyhafelszerelési boltokban kapható olajhőmérővel ellenőrizzük.
A tésztalabdákból olajos kézzel kb. 10-12 cm átmérőjű, szélükön 1 cm vastag, közepükön ennél vékonyabb, apró lángosokat formázunk, majd sorra megsütjük a lángosokat. Egyszerre csak 6 db lángost formázzunk meg, és csak ennyit tegyünk egy menetre az olajba, nehogy túlzsúfoljuk a lábost. Ha kész, papírtörlőn lecsepegtetjük róluk a felesleges olajat.
Tálaláskor megkenjük a lángosokat kevés fokhagymás vízzel, megsózzuk őket, és melléjük adjuk a mandulás tormakrémet.
|