Hozzávaló:
8 db csirke felsőcomb
só és frissen őrölt bors
½ dl + 1 evőkanál olívaolaj
2 fej vöröshagyma, finomra vágva
4 gerezd fokhagyma, összezúzva
1 doboz 40 dkg-os hámozott paradicsomkonzerv
75 dkg édeskömény
10 dkg vékonyra szelt, pármai jellegű sonka
A páchoz:
½ dl ánizslikőr (pl. Pernod)
1 csipet sáfrány
2 dl olívaolaj
A pác hozzávalóit összekeverjük, ráöntjük a sózott-borsozott csirkecombokra, és a húst lefedve 1 éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap kivesszük a combokat a pácból, papírtörlőn leszárogatjuk, és hagyjuk, hogy 30 perc alatt szobahőmérsékletűre melegedjenek. A pácot megőrizzük.
Egy nagy, mély serpenyőben felforrósítunk ½ dl olívaolajat, és oldalanként jó 2-2 perc alatt előpirítjuk rajta a csirkecombokat. Kiszedjük őket, és a visszamaradt olajon megpároljuk a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, hozzáöntjük a félretett pácot, és az egészet nagy lángon kevergetve felforraljuk, hogy az alkohol elpárologjon.
Most jöhet a serpenyőbe levével együtt a hámozott paradicsom, aztán a csirkecombok, és miután sóztunk-borsoztunk, a húst lefedve, időnként megkeverve 25-30 perc alatt készre pároljuk. Ha szükséges, közben öntünk alá kevés vizet.
Ezalatt haladunk tovább. A sütőt előmelegítjük 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat). Az édesköményeket hosszában kettévágjuk, és ha a külső levelük vastag, lehántjuk róluk. Ezután mindegyik félbevágott édesköményből kimetsszük a torzsás részt, és vágott felükkel felfelé egy 25x35 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket.
Az édesköményekre rálocsolunk 1 evőkanál olívaolajat, sózunk-borsozunk, és 15 percig alufóliával lefedve, majd 10 percig alufólia nélkül sütjük őket. Végül rájuk fektetünk 1-1 szelet sonkát, és 5-6 perce visszatoljuk még a sütőbe. Tálaláskor köretként kínáljuk a csirkéhez.
|