Receptek / Judit receptjei / 2010. tavasz  ::. 

«««
Baba ganoush (Arab szezámos padlizsánkrém)
Főzzünk, valami finomat!
 
Hozzávaló:
3 db 25 dkg-os padlizsán
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 citrom leve
10 dkg tahini (arab szezámpaszta)
1 dl olívaolaj
1-2 kávéskanál őrölt római kömény
1-2 friss, piros chilipaprika, magostul felaprítva
3 púpos evőkanál aprított, friss korianderzöld
1 púpos evőkanál aprított, friss menta

A padlizsán füstöléséhez:
5 dkg tealevél
10 dkg rizs
10 dkg cukor

A tálaláshoz:
½ dl olívaolaj
30 dkg magozott, fekete olajbogyó (lehetőleg valamelyik kimérve árult, pácolt fajta)
6 db pita

A padlizsánokat villával több helyen megszurkáljuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük, hogy a belsejük puha legyen. Közben néha megforgatjuk.

A megsütött padlizsánokat megfüstöltjük. Ehhez szükséges némi előkészület, de nem vészes. Először egy 25 cm átmérőjű, kb. 14 cm magas lábos alját több rétegnyi alufóliával kibéleljük. Aztán egy külön tálkában összekeverjük a tealeveleket, a rizst, a cukrot, és beleöntjük a lábosba, rá az alufóliára. Most keresünk valamit, amire ráhelyezzük a megsütött padlizsánokat, hogy azok a lábosban a tealeveles-rizses-cukros keverék fölött helyezkedhessenek el néhány centiméterrel. (Én egy 23 cm átmérőjű, 6 cm magas peremű szitát szoktam ehhez használni: pont belefér egy ekkora lábosba.) A lábost több rétegnyi alufóliával szorosan lefedjük.

A padlizsános lábost nagy lángra tesszük (előtte kapcsoljuk be a szagelszívót vagy nyissuk tágra konyhaablakot). Attól számítva, hogy elkezdett benne képződni a füst, 5 percig ott tartjuk. Ezután levesszük a tűzről, és benne hagyjuk a padlizsánokat 2 percig. Végül kiszedjük őket, és félretesszük hűlni. (A lábost, benne a füstöléshez használt tealeves keverékkel az erkélyen kihűtjük. Utána alufóliástul kiszedjük belőle a tealeveles keveréket, kidobjuk, majd mosogatáskor alaposan megcsutakoljuk egy fémszivaccsal.)

A kihűlt padlizsánból kiszedjük a belsejét, átrakjuk egy tálba, és villával pépesre keverjük. Most továbbra is villával ügyködve, beledolgozzuk a többi hozzávalót, aztán megsózzuk. Ha kész, folpackkal lefedve néhány órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízei.

Tálaláskor meglocsoljuk kevés olívaolajjal, és adunk mellé olajbogyót. Pitával szokás enni.


kb. 40 dkg lesz belőle.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice