Hozzávaló:
6 db 24 cm átmérőjű tortilla
A szószhoz:
1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
2 evőkanál olívaolaj
1 db 40 dkg-os hámozott paradicsom konzerv
1 db 14 dkg-os sűrített paradicsom konzerv
2 nagyobb gerezd fokhagyma, összezúzva
2 dkg zöld jalapeňo paprika, apróra vágva
1 púpos evőkanál mexikói fűszerkeverék
só és frissen őrölt bors
esetleg 1 teáskanál kristálycukor
A töltelékhez:
2 avokádó, meghámozva és felkockázva
½ zöldcitrom leve
1 csokor újhagyma fehér része, apróra vágva
3 evőkanál apróra vágott, friss korianderzöld
1 dl olívaolaj
2 piros chilipaprika, kimagozva és apróra vágva
só és frissen őrölt bors
ELŐZŐ NAP:
A szószhoz a vöröshagymát pár perc alatt üvegesre pároljuk az olívaolajon. Közben a hámozott paradicsomot a levével együtt botmixerrel nem túl finomra összepépesítjük, maradhat kicsit darabos.
A párolt hagymához hozzávegyítjük az összepépesített paradicsomot és a sűrített paradicsomot, és pár percig közepes lángon kevergetjük őket.
A paradicsomos hagymához hozzátesszük a zúzott fokhagymát, a jalapeňo paprikát, a fűszerkeveréket, és az egészet takaréklángon kb. 10 perc alatt összefőzzük. A szósz ezzel kész is: megkóstoljuk, sózzuk-borsozzuk, esetleg lágyítunk rajta kevés cukorral. Ha kihűlt, 1 éjszakára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízei.
MÁSNAP:
A töltelékhez a chilipaprika kivételével az összes hozzávalót botmixerrel összepürésítjük. Ha kész, belekeverjük a chilit, és sózzuk-borsozzuk.
A tortillákat megkenjük 2-2 evőkanál szósszal, aztán arányosan elsimítjuk rajtuk az avokádós tölteléket, és szorosan felcsavarjuk őket. Az esetleg kinyomódott tölteléket sorra letöröljük mindegyikről.
A tortilla-tekercseket egyenként folpackba csomagoljuk, és a csomagolás két végét jól megtekerjük, mint a szaloncukornál szokás. Így rendesen tartanak majd. Most irány velük a mélyhűtő: az a cél, hogy megfagyjanak, mert akkor könnyű lesz precízen szeletelni őket. De maradhatnak akár 2 hétig is, akkor sem lesz bajuk.
Tálalás előtt 1 órával kivesszük a mélyhűtőből a tortilla-tekercseket. Várunk 5 percet, majd még fagyos állapotukban recés késsel levágjuk róluk a széleiket, nem kellenek. Ezután felszeleteljük őket 12-12 darabra, és az így kapott „csigákat" a vágott felükkel lefelé elrendezzük egy-két nagy tálon.
Hagyjuk, hogy a tortilla-„csigák" szobahőmérsékleten 50 perc alatt tökéletesen felolvadjanak, aztán ehetünk. Sör illik mellé, pl. mexikói Coronita.
72 kis „csiga" lesz belőle.
|