A tésztához:
17½ dkg finomliszt
2½ dkg őrölt mandula
10 dkg hideg vaj, felkockázva
1 púpos evőkanál cukor
1 tojássárgája
1 kávéskanál keserűmandula aroma (színtelen)
3-4 evőkanál hideg tej
A töltelékhez:
2 tojás
12 dkg cukor
12 dkg barna cukor
1 kávéskanál vaníliaaroma
12 dkg vaj, felolvasztva és langyosra hűtve
3 dkg finomliszt
3 dkg cukrozatlan kakaópor, átszitálva
15 dkg fehér marcipánmassza
A nyújtáshoz kevés finomliszt
A kenéshez 1 tojásfehérje, villával enyhén felverve
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és kivajazunk egy kb. 25 cm átmérőjű, 4-5 cm magas, fodros szélű, ún. gyümölcstorta-formát. A tésztához a lisztet, a cukrot, az őrölt mandulát és a felkockázott vajat késes betétű robotgépben morzsásra összedolgozzuk, majd áttesszük egy keverőtálba, és hozzáadjuk a tojássárgáját, a keserűmandula aromát és a hideg tejet. Gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle, aztán a tésztát folpackba csomagoljuk, és legalább 30 percig pihentetjük a hűtőben.
A tésztát kivesszük a hűtőből, és ha már kicsit felengedett, enyhén lisztes deszkán, lisztezett sodrófával kb. 28 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk. Ezután a sodrófa segítségével átemeljük a gyümölcstorta-formába, majd a túllógó széleit visszahajtjuk, és jól hozzányomkodjuk a forma pereméhez. A tésztát sütőpapírral lefedjük, megszórjuk rizzsel, hogy odatapadjon, a tésztát 10-12 perc alatt elősütjük a forró sütőben, majd ekkor kivesszük, lekapjuk róla a sütőpapírt, és 5 percre visszatoljuk a sütőbe. Amikor ez megvan, kivesszük, és rögtön lekenjük vékonyan enyhén felvert tojásfehérjével, aztán megvárjuk, hogy a fehérje rászikkadjon a tésztára.
Amikor készre sütjük a lepényt, a sütőnek 175 fokosnak kell lennie (gázsütőn 4-es fokozat). Tehát vagy lejjebb kapcsoljuk, ha egyhuzamban készítjük, vagy előmelegítjük, ha részletekben dolgozunk. Ezután a marcipánt enyhén olajos késsel apróra felkockázzuk, majd beleszórjuk az elősütött, már kihűlt tésztába. Most jöhetnek a tojások: robotgéppel alaposan összehabosítjuk őket a kétféle cukorral és a vaníliaaromával, aztán a tojáshabhoz hozzákeverjük a felolvasztott, kihűlt vajat. Végül fakanálra váltunk, beleforgatjuk a lisztet és az átszitált kakaóport, aztán az egészet átöntjük a marcipánnal megszórt, elősütött tésztába.
A marciános csokilepényt 30 perc alatt megsütjük, és csak akkor szeleteljük, ha már legalább langyosra hűlt. Adhatunk hozzá édes tejszínhabot vagy vaníliafagyit is.
|