Receptek / Judit receptjei / 2010. ősz  ::. 

«««
Marcipános csokilepény
Lepények, piték és társaik

 
A tésztához:
17½ dkg finomliszt
2½ dkg őrölt mandula
10 dkg hideg vaj, felkockázva
1 púpos evőkanál cukor
1 tojássárgája
1 kávéskanál keserűmandula aroma (színtelen)
3-4 evőkanál hideg tej

A töltelékhez:
2 tojás
12 dkg cukor
12 dkg barna cukor
1 kávéskanál vaníliaaroma
12 dkg vaj, felolvasztva és langyosra hűtve
3 dkg finomliszt
3 dkg cukrozatlan kakaópor, átszitálva
15 dkg fehér marcipánmassza

A nyújtáshoz kevés finomliszt
A kenéshez 1 tojásfehérje, villával enyhén felverve

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és kivajazunk egy kb. 25 cm átmérőjű, 4-5 cm magas, fodros szélű, ún. gyümölcstorta-formát. A tésztához a lisztet, a cukrot, az őrölt mandulát és a felkockázott vajat késes betétű robotgépben morzsásra összedolgozzuk, majd áttesszük egy keverőtálba, és hozzáadjuk a tojássárgáját, a keserűmandula aromát és a hideg tejet. Gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle, aztán a tésztát folpackba csomagoljuk, és legalább 30 percig pihentetjük a hűtőben.

A tésztát kivesszük a hűtőből, és ha már kicsit felengedett, enyhén lisztes deszkán, lisztezett sodrófával kb. 28 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk. Ezután a sodrófa segítségével átemeljük a gyümölcstorta-formába, majd a túllógó széleit visszahajtjuk, és jól hozzányomkodjuk a forma pereméhez. A tésztát sütőpapírral lefedjük, megszórjuk rizzsel, hogy odatapadjon, a tésztát 10-12 perc alatt elősütjük a forró sütőben, majd ekkor kivesszük, lekapjuk róla a sütőpapírt, és 5 percre visszatoljuk a sütőbe. Amikor ez megvan, kivesszük, és rögtön lekenjük vékonyan enyhén felvert tojásfehérjével, aztán megvárjuk, hogy a fehérje rászikkadjon a tésztára.

Amikor készre sütjük a lepényt, a sütőnek 175 fokosnak kell lennie (gázsütőn 4-es fokozat). Tehát vagy lejjebb kapcsoljuk, ha egyhuzamban készítjük, vagy előmelegítjük, ha részletekben dolgozunk. Ezután a marcipánt enyhén olajos késsel apróra felkockázzuk, majd beleszórjuk az elősütött, már kihűlt tésztába. Most jöhetnek a tojások: robotgéppel alaposan összehabosítjuk őket a kétféle cukorral és a vaníliaaromával, aztán a tojáshabhoz hozzákeverjük a felolvasztott, kihűlt vajat. Végül fakanálra váltunk, beleforgatjuk a lisztet és az átszitált kakaóport, aztán az egészet átöntjük a marcipánnal megszórt, elősütött tésztába.

A marciános csokilepényt 30 perc alatt megsütjük, és csak akkor szeleteljük, ha már legalább langyosra hűlt. Adhatunk hozzá édes tejszínhabot vagy vaníliafagyit is.



«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice