Receptek / Judit receptjei / 2010. ősz  ::. 

«««
Kókuszos lepény
Lepények, piték és társaik
 
A tésztához:
15 dkg vaj
20 dkg kakaós keksz
5 dkg kókuszreszelék

A krémhez:
2 tojás
10 dkg cukor
3 evőkanál liszt
4½ dl tejszín
15 dkg kókuszreszelék
2 evőkanál rum
10 dkg puha vaj


Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és a tésztához megadott teljes mennyiségű vajból 1 kávéskanálnyival kikenünk vele egy kb. 25 cm átmérőjű, 4-5 cm magas gyümölcstortaformát.

A tésztához a többi vajat a mikróban vagy takaréklángon folyósra olvasztjuk, majd kávéőrlőben megőröljük a kakaós kekszet, aztán összekeverjük az olvadt vajjal és a kókuszreszelékkel. Ezután egyenletes rétegben belenyomkodjuk a tortaforma aljába, valamint 1½ cm magasságban a peremére is, és 15 perc alatt megsütjük.

Ezalatt megcsináljuk a kókuszos krémet. A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgájukat egy kisebb fazékban kézi habverővel csomómentesre keverjük a cukorral, a liszttel és a tejszínnel. Hozzáadjuk a kókuszreszelék ⅔-át, azaz 10 dkg-ot, és kevergetve mérsékelt tűzön 5-8 perc alatt sűrűre főzzük. A megfőtt krémet levesszük a tűzről, és azonnal belelöttyintjük a rumot, beledobjuk a vajat, majd az egészet átöntjük egy nagy keverőtálba és robotgéppel 5-8 percen át keverjük, hogy hamar langyosra hűljön. Ezután habbá verjük a tojásfehérjéket, és fakanállal hozzáforgatjuk a langyos krémhez.

A lepény összeállítása szempillantás alatt megvan. Megvárjuk, hogy a megsült tészta kicsit kihűljön - azaz minden további nélkül a kezünket rá tudjuk tenni anélkül, hogy ne kapjuk el a forróságtól -, aztán egyenletes rétegben rásimítjuk a kókuszos krémet, és a tetejére ráhavazzuk a maradék kókuszreszeléket. Végül betesszük 1 éjszakra a hűtőbe, és miután itt az ízei jól összeértek, úgy szeleteljük, mint egy tortát.



«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice