Receptek / Judit receptjei / 2010. ősz  ::. 

«««
Brokkolis lepény
Lepények, piték és társaik
 
Hozzávaló:
35 dkg finomliszt
1 púpos teáskanál só
frissen őrölt bors
17 dkg felkockázott, hideg vaj
3 kisebb tojássárgája
4-4 ½ evőkanál hideg víz

A töltelékhez:
50 dkg brokkoli, megtisztítva
1,5 dl tejszín
2 db tojás
10 dkg reszelt Gruyere sajt
1 nagy csokor petrezselyem
só és frissen őrölt bors
frissen reszelt szerecsendió

A tészta lekenéséhez:
1 tojásfehérje


A tésztához egy nagy keverőtálban összemorzsolom a lisztet, a sót, a borsot és a hideg vajat. Hozzáöntöm a 3 tojássárgáját és hozzákanalazom a hideg vizet is. Ezután gyorsan összegyúrom a tésztát, majd megfelezem, és a hűtőben pihentetem 30 percet.

Mikor a pihenő idő lejárt, a tészta egyik felét belereszelem egy 20x30 cm-es, kivajazott, kilisztezett tepsibe, majd az ujjaim és a tenyerem segítségével egyenletes rétegbe szétnyomkodom a tésztát a tepsi alján. Ha kész, sütőpapírt terítek a tésztára, majd a sütőpapírra babot vagy rizst szórok, majd a tepsit betolom a sütőbe. 200 fokon sütőpapírral-babbal lefedve, 10 perc alatt elősütöm a lepény tésztáját. Ezután papír-bab nélkül további 5 percig sütöm. Mikor ez a sütési idő is lejárt, a tepsit kiveszem a sütőből, és még forrón lekenem az enyhén felvert tojásfehérjével.

A töltelékhez a brokkolit gőzön megpárolom, majd egy késes betétű robotgépben összepürésítem a tejszínnel, a két egész tojással, a reszelt sajttal, és a nagy csokor, felaprított petrezselyemmel. Aztán a brokkolis pürét fűszerezem sóval, borssal és frissen reszelt szerecsendióval. (Ha a töltelék túl sűrű lenne, párolóvízzel hígíthatjuk.)

Az elősütött tésztalapon egyenletesen szétkenem a brokkolis pürét, majd ráreszelem a maradék tésztát is.

A lepényt 200 fokos sütőben 35-40 perc alatt sütöm készre, ám az utolsó 10 percben alufóliával is letakarom, nehogy megégjen a teteje.



«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice