Hozzávaló:
1 kg darabokra vágott borjúlapocka
6½ dkg vaj
Só
1 db apró kockákra vágott fehérhagyma
1 db póréhagyma kockákra vágott fehér része
1 kis fej, apró kockákra vágott zeller
2 db kockákra vágott sárgarépa
15 szem bors, néhány szegfűszeg és 1 kis csokor petrezselyem, teatojásba téve
5 dkg liszt
10 dkg zsíros tejföl
1 tojássárgája
fél citrom leve
A kuktában közepes hőfokon 1,5 dkg vajat felolvasztunk. Hozzáadjuk a húst, megsózzuk, és 2 percig kevergetés mellett előfőzzük. Hozzáadjuk a hagymát, a póréhagymát, a zeller- és a sárgarépakockákat. Az egészet jól összekeverjük. Aztán beletesszük a petrezselymet, a teatojásba rejtett borsot és a szegfűszeget és petrezselymet, majd felöntjük 7 dl vízzel.
Lezárjuk a kuktát. Mihelyt a kuktában megfelelő a nyomás, kisebbre állítjuk a hőfokot, és az ételt 25 percig főzzük.
Ha lejárt a főzési idő, a kuktából kiengedjük a gőzt. Az edényből kivesszük a petrezselymet, a teatojásba tett borsot és szegfűszeget, a húst és a zöldségeket pedig beletesszük a lapostányéron elhelyezett párolókosárba, majd az egészet megöntözzük 1 dl húslével. A kuktában maradt többi levet leszűrjük.
Enyhe tűzön megolvasztjuk a maradék vajat. Hozzáadjuk a lisztet, aztán az átszűrt húslevet, s közben folyamatosan kevergetjük. Közepes tűzön állandó keverés mellett forrásig hevítjük. Hozzáadjuk a tejfölt, majd jól elkeverjük. Beletesszük a tojássárgáját és belecsöpögtetjük a citrom levét. Két percig főzzük így tovább.
A húst és a zöldségeket visszatesszük a kuktába, majd az egészet enyhe tűzön további két percig főzzük. Petrezselyem-zöldjével díszítve, melegen tálaljuk.
|