Receptek / Judit receptjei / 2010. ősz  ::. 

«««
Borjúbecsinált
Főzzünk kuktával!

A becsináltak, vagy idegen szóval fricassée-k eltűnőben vannak az éttermek étlapjairól meg az otthoni étkezőasztalokról. A porból készült löttyel leöntött rettenetek nem számítnak, persze! Én a klasszikus verzióra gondolok. Ezekben valamilyen, kisebb darabokra vágott fehér húst zöldségekkel párolunk, végül tejjel , tejföllel vagy tejszínnel, valamint tojással sűrített szósszal tálalunk. Most ez következik, a leghagyományosabb verzióban, borjúhúsból.

 
Hozzávaló:
1 kg darabokra vágott borjúlapocka
6½ dkg vaj

1 db apró kockákra vágott fehérhagyma
1 db póréhagyma kockákra vágott fehér része
1 kis fej, apró kockákra vágott zeller
2 db kockákra vágott sárgarépa
15 szem bors, néhány szegfűszeg és 1 kis csokor petrezselyem, teatojásba téve
5 dkg liszt
10 dkg zsíros tejföl
1 tojássárgája
fél citrom leve


A kuktában közepes hőfokon 1,5 dkg vajat felolvasztunk. Hozzáadjuk a húst, megsózzuk, és 2 percig kevergetés mellett előfőzzük. Hozzáadjuk a hagymát, a póréhagymát, a zeller- és a sárgarépakockákat. Az egészet jól összekeverjük. Aztán beletesszük a petrezselymet, a teatojásba rejtett borsot és a szegfűszeget és petrezselymet, majd felöntjük 7 dl vízzel.

Lezárjuk a kuktát. Mihelyt a kuktában megfelelő a nyomás, kisebbre állítjuk a hőfokot, és az ételt 25 percig főzzük.

Ha lejárt a főzési idő, a kuktából kiengedjük a gőzt. Az edényből kivesszük a petrezselymet, a teatojásba tett borsot és szegfűszeget, a húst és a zöldségeket pedig beletesszük a lapostányéron elhelyezett párolókosárba, majd az egészet megöntözzük 1 dl húslével. A kuktában maradt többi levet leszűrjük.

Enyhe tűzön megolvasztjuk a maradék vajat. Hozzáadjuk a lisztet, aztán az átszűrt húslevet, s közben folyamatosan kevergetjük. Közepes tűzön állandó keverés mellett forrásig hevítjük. Hozzáadjuk a tejfölt, majd jól elkeverjük. Beletesszük a tojássárgáját és belecsöpögtetjük a citrom levét. Két percig főzzük így tovább.

A húst és a zöldségeket visszatesszük a kuktába, majd az egészet enyhe tűzön további két percig főzzük. Petrezselyem-zöldjével díszítve, melegen tálaljuk.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice