Receptek / Judit receptjei / 2010. ősz  ::. 

«««
Sütőtök krémleves
Főzzünk kuktával

A zöldség-krémlevesek bárhol-bármikor garantált sikert aratnak. Nyáron akár hidegen, télen forrón, esetleg csípősen, mindegy. Az én egyik nagy kedvencem a sütőtökös. És ha kuktában készítem, nem kell előre megsütni a tököt, egyetlen edény kell csak hozzá, ráadásul gyorsan meg is van.


 
Hozzávaló:
1 kávéskanál olívaolaj
2 nagyobb hagyma, felkockázva
1,2 liter csirke- vagy zöldség alaplé,
1,5 kg felkockázott sütőtök
1 evőkanál méz
2 teáskanál őrölt kömény
1 kávéskanál frissen reszelt szerecsendió
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
só, bors
2 evőkanál olívaolaj
kevés csilipor
4 evőkanál tisztított, natúr tökmag


A kuktában megfonnyasztjuk a hagymát, ügyelve, hogy ne barnuljon meg.
Hozzáadjuk a sütőtököt, felöntjük az alaplével.
Lezárjuk a kuktát, és forrástól számítva kb. 15 percig főzzük.

Ezalatt felhevítjük a 2 evőkanál olívaolajat egy kisebb serpenyőben, sóval és borssal gyorsan elkeverjük, és megpirítjuk rajta a tökmagot. Egy tányérra szétterítve hagyjuk szikkadni-hűlni.

A kuktából eltávoztatjuk a gőzt, aztán a kuktába öntjük a tejet és a tejszínt, röviden forraljuk. Egy botmixerrel szétturmixoljuk, és hozzáadjuk a mézet és a fűszereket. Sózzuk, borsozzuk.

A pirított tökmaggal megszórva tálaljuk.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice