A torta aljához:
25 dkg teljes kiőrlésű lisztből készült keksz (pl. Hobbit)
10 dkg vaj
A töltelékhez:
20 dkg birsalmasajt
2 citrom
5 doboz Philadelphia natúr tejszínes krémsajt (62½ dkg)
2 evőkanál finomliszt
1 vaníliarúd
1 dl tejföl
3 tojás
A tetejére:
30 dkg birsalmasajt
1 citrom
1 csapott evőkanál zselatinpor
Előmelegítjük a sütőt 165 fokra (gázsütőn 3-as fokozat). A torta aljához a kekszet durvára daráljuk, a vajat folyósra olvasztjuk, langyosra hűtjük. Ezután a kekszmorzsát és a vajat összekeverjük, egyenletes rétegben belenyomkodjuk egy 24 cm átmérőjű, kapcsos tortaformába, és 10 perc alatt aranybarnára sütjük.
A töltelékhez a birsalmasajtot felkockázzuk, beletesszük egy kis serpenyőbe, és takaréklángon kb. 3 percig kevergetjük 1 deci vízzel, amíg pépesre nem olvad. Hagyjuk kihűlni (ez kb. 5-6 percet vesz igénybe), aztán átkanalazzuk egy keverőtálba, és robotgéppel 2-3 perc alatt simára, enyhén habosra összedolgozzuk egyenként beletörve a tojásokkal, a tejszínes sajtkrémmel, a liszttel, a tejföllel, a vaníliarúd kikapargatott belsejével, a citromok reszelt héjával és 2 evőkanálnyi citromlével.
A tölteléket ráöntjük a kihűlt morzsás kéregre, bele a tortaformába, és a tortát 50 perc alatt megsütjük.
A tetejére birsalmás réteg kerül. Ehhez a birsalmasajtot felkockázzuk, és ugyanúgy, ahogy az előbb, takaréklángon pépesre olvasztjuk 2 deci vízzel, de teszünk hozzá 3 darabka citromhéjat is, amelyet krumplihámozó késsel szedtünk le vékonyan a citromról. Közben a zselatinport 1 dl hideg vízzel elkeverjük egy kis edényben, és kézi habverővel kevergetve takaréklángon meglangyosítjuk, hogy a zselatin feloldódjon. Ezután a pépes birsalmasajtból kikapjuk a citromhéjakat, nem kellenek, és a pépes birsalmasajtot, a zselatinos vizet 2 evőkanál citromlével együtt összekeverjük. A birsalmás réteget egyenletes rétegben ráöntjük a kihűlt torta tetejére.
A tortát 1 napra hűtőbe tesszük. Tálalás előtt nedves késsel körbevágjuk, és csak utána szedjük ki a formából.
1 torta lesz belőle.
|