Hozzávalók:
3 db paradicsom meghámozva, magok nélkül felkockázva
2 szár bazsalikom
1 szár kakukkfű
1 babérlevél
olívaolaj
2 db nagy vöröshagyma apróra vágva
2 db piros és 1 db zöld kaliforniai paprika, meghámozva, majd 1x1½ cm méretű darabokra vágva
40 dkg padlizsán 1½ cm-es kockákra vágva
2 gerezd fokhagyma héjával
60 dkg cukkíni, amiket négybe vágunk, majd ezeket 1½ cm-es darabokra aprítjuk
Fleur de sel („sóvirág") és frissen őrölt bors
néhány bazsalikomlevél díszítés gyanánt
Levesszük a fűszernövényünkről a legnagyobb méretű bazsalikomleveleket, ezekbe belecsomagoljuk a kakukkfüvet és a babérlevelet, majd az egészet madzaggal összekötjük.
A kuktában 3 evőkanál olajat erőteljes lángon felhevítünk. Az apróra vágott vöröshagymát 1 percig kevergetés mellett megpirítjuk. Hozzáadjuk a paprikát, enyhén sózzuk, és egy perc erejéig kevergetve sütjük. Hozzáadjuk a padlizsánt, megöntözzük 2 evőkanál olajjal és két jókora csipet sóval ízesítjük. Az egészet összekeverjük, majd 3-4 percig hagyjuk összesülni, miközben egyszer vagy kétszer megkeverjük. Beletesszük a kockára vágott paradicsomot, a fokhagymát és az összekötött zöldfűszereket. Jól összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, majd ismét megkeverjük.
Lezárjuk a kuktát. Mihelyt a gőz kezd kiáramlani, kisebbre állítjuk a hőfokot, és az ételt a jelezett ideig főzzük tovább. 5 perc.
Kinyitjuk a kuktát. Hozzáadjuk a cukkínit. Egy csipet sóval és egy kevés olajjal meghintjük. Majd az egészet összekeverjük.
Lezárjuk a kuktát. Mihelyt a gőz kezd kiáramlani, kisebbre állítjuk a hőfokot, és az ételt a jelezett ideig főzzük tovább. 3 perc.
A kuktából kivesszük a zöldfűszer-batyut. Eltávolítjuk a megfőtt fokhagyma héját is. A kész ratatouille-t egy tálba öntjük. Frissen őrölt borssal ízesítjük, és kis bazsalikomlevelekkel díszítjük. Ha szükséges, még egy kis sót adhatunk hozzá. Hidegen és melegen is egyaránt tálalhatjuk.
|