Receptek / Judit receptjei / 2010. ősz  ::. 

«««
Frittole
Süssünk, valami finomat!

A híres velencei karnevál elképzelhetetlen ezek nélkül az apró, frissiben sült fánkok nélkül. Úgy árulják az utcákon, ahogy nálunk a sült gesztenyét. Csábító illatuknak senki sem tud ellenállni, és az emberek tízesével veszik őket színes, mintás papírzacskóba csomagolva.
 
Hozzávaló:
10 dkg vaj felolvasztva, majd kihűtve
2,5 dl langyos tej
8 dkg cukor
2½ dkg friss élesztő
50 dkg finomliszt
1 nagy csipet só
2 tojássárgája
0,5 dl száraz fehérbor
2 -2 közepes méretű narancs és citrom reszelt héja
10 dkg mazsola
5 dkg fenyőmag

A tál előkészítéséhez: kevés olaj
A sütéshez: bőven olaj
A tálaláshoz: porcukor



A langyos tejben elkeverünk 1 teáskanálnyit a cukorból, elmorzsoljuk benne az élesztőt, és félretesszük, hogy az élesztő felhabosodjon. A lisztet egy nagy tálba szórjuk, hozzákeverjük a sót.

A liszthez hozzáöntjük a felhabosodott élesztős tejet, az olvasztott, kihűlt vajat, a tojássárgájákat, a bort, a maradék cukrot és a reszelt narancs- meg citromhéjat. Ezután kézi robotgéppel, amelybe dagasztó karokat illesztettünk, 6-8 perc alatt az egészből tésztát készítünk.

A tésztát átforgatjuk egy másik, kiolajozott tálban, hogy a felületet fényes legyen. Tetejére folpackot simítunk, és meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Közben a mazsolát felfőzzük, lecsepegtetjük, a fenyőmagot durvára vágjuk.

A megkelt tésztát átgyúrjuk, beledolgozzuk a fenyőmagot meg a mazsolát.

A sütéshez 5 cm-es réteg olajat forrósítunk 175 fokra egy 24 cm átmérőjű edényben. Enyhén vizes evőkanállal gombóc formájú fánkokat szaggatunk bele a tésztából, és a fánkokat oldalanként kb. 1-1 perc alatt megsütjük. Egyszerre mindig csak 6 db fánkot tegyünk a forró olajba.

A kész fánkokról papírtörlőn leitatjuk a felesleges olajat, és még melegen bőven megszórjuk őket porcukorral.


Kb. 50 db lesz belőle


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice