Hozzávaló:
10 dkg vaj felolvasztva, majd kihűtve
2,5 dl langyos tej
8 dkg cukor
2½ dkg friss élesztő
50 dkg finomliszt
1 nagy csipet só
2 tojássárgája
0,5 dl száraz fehérbor
2 -2 közepes méretű narancs és citrom reszelt héja
10 dkg mazsola
5 dkg fenyőmag
A tál előkészítéséhez: kevés olaj
A sütéshez: bőven olaj
A tálaláshoz: porcukor
A langyos tejben elkeverünk 1 teáskanálnyit a cukorból, elmorzsoljuk benne az élesztőt, és félretesszük, hogy az élesztő felhabosodjon. A lisztet egy nagy tálba szórjuk, hozzákeverjük a sót.
A liszthez hozzáöntjük a felhabosodott élesztős tejet, az olvasztott, kihűlt vajat, a tojássárgájákat, a bort, a maradék cukrot és a reszelt narancs- meg citromhéjat. Ezután kézi robotgéppel, amelybe dagasztó karokat illesztettünk, 6-8 perc alatt az egészből tésztát készítünk.
A tésztát átforgatjuk egy másik, kiolajozott tálban, hogy a felületet fényes legyen. Tetejére folpackot simítunk, és meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Közben a mazsolát felfőzzük, lecsepegtetjük, a fenyőmagot durvára vágjuk.
A megkelt tésztát átgyúrjuk, beledolgozzuk a fenyőmagot meg a mazsolát.
A sütéshez 5 cm-es réteg olajat forrósítunk 175 fokra egy 24 cm átmérőjű edényben. Enyhén vizes evőkanállal gombóc formájú fánkokat szaggatunk bele a tésztából, és a fánkokat oldalanként kb. 1-1 perc alatt megsütjük. Egyszerre mindig csak 6 db fánkot tegyünk a forró olajba.
A kész fánkokról papírtörlőn leitatjuk a felesleges olajat, és még melegen bőven megszórjuk őket porcukorral.
Kb. 50 db lesz belőle
|