Hozzávaló:
2 kisebb, kemény húsú körte
1 marék dió
1 marék mazsola
¼ kávéskanál őrölt fahéj
1 késhegynyi őrölt gyömbér
1 liter almalé
¼ citrom leve
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat).
A körtéket megfelezünk, a domború részükről levágunk egy-egy vékony szeletet, majd a magházukat kivájjuk, és enyhén citromos vízben magunk mellé készítjük.
A töltelékhez összeőröljük a diót és a vízben felfőzött, lecsöpögtetett mazsolát. Fűszerezzük a fahéjjal és a gyömbérrel.
Az előkészített körtéket egy akkora edénybe helyezzük, amelyben kényelmesen elférnek egymás mellett, és megtöltjük őket a töltelékkel. Az edény olyan legyen, amely egyaránt használható tűzhelyen és sütőben.
A körtékre annyi almalevet öntünk, amennyi még nem lepi el őket teljesen. Az ételt felforraljuk, majd lefedve azonnal áttesszük a sütőbe, és kb. 25-30 perc alatt puhára pároljuk a töltött körtéket.
4 kis adag lesz belőle
|