Receptek / Judit receptjei / 2010. ősz  ::. 

«««
Bobotie
Főzzünk, valami finomat!

Bár a térképen egymástól igen messzire esik Hollandia, Indonézia és Dél-Afrikai, gasztronómiai vonatkozásban nem föltétlenül. Például a Dél-Afrikában népszerű, húsos egytálételben, a bobotie-ban, semmi afrikai nincs: kifejezetten indonéz fűszerezésű! De hajdanán, az 1600-as években Jakartát, majd Fokvárost is a Holland Kelet-Indiai Társaság emberei alapították. Tehát nekik, illetve a magukkal hurcolt, ázsiai szolgálóknak köszönhető, hogy 400 év után már tipikus dél-afrikai fogásnak számít az eredetileg teljesen indonéz ízesítésű bobotie.
 
Hozzávaló:
10 dkg mogyoró
5 dkg aszalt ananász
7 dkg szikkadt kenyér (2 normál szelet)
1 dl tej
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg vaj
só és frissen őrölt bors
50 dkg darált marhahús
50 dkg darált disznóhús
1 ½ evőkanál currypor
2 db friss, piros chilipaprika, apóra vágva
1 kávéskanál őrölt gyömbér
2 citrom reszelt héja

A tetejére:
2½ dl tej
½ dl habtejszín
2 tojás
esetleg néhány citromlevél (alaposan megmosva, megszárítva)

A tálaláshoz:
sambal oelek (darált chilikrém)

A mogyorót mérsékelt tűzön, kevergetve illatosra pirítjuk egy száraz serpenyőben. Ha kihűlt, papírtörlő közt ledörgöljük róla a héját, majd durvára őröljük. Az aszalt ananászt apróra vágjuk. A kenyeret darabok tépjük, beáztatjuk a tejbe. A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk, aztán az előbbit apróra vágjuk, az utóbbit összezúzzuk.

Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat).

Egy 30 cm átmőrjű, 6 cm magas edényben megolvasztjuk a vajat, mérsékelt tűzön megfonnyasztjuk rajta a hagymát. Közben sózunk-borsozunk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a kétféle darált húst, az ananászt, és megint sózunk-borsozunk. A húst 5 percig még pároljuk, és ezalatt kevergetjük, próbáljuk minél kisebb morzsákra szétszedni a fakanál élével.

A húshoz hozzátesszük a curryport, a gyömbért, a reszelt citromhéjat és a chilipaprikát, majd kevergetve tovább pároljuk 5 percig. Lehúzzuk a tűzről, belevegyítjük az őrölt mogyorót, aztán kinyomkodva és szétmorzsolva a beáztatott kenyeret is.

A húsos keveréket egyenletes rétegben elsimítjuk egy 25x35 cm-es, 5-6 cm mély tepsibe. A tetejére összehabarjuk a tejet, a tejszínt és a tojásokat, majd ráöntjük, és díszítésül ráfektetünk néhány alaposan megmosott, megszárított citromlevelet.

Az ételt kb. 40 perc alatt megsütjük. Rizzsel szokás tálalni és mellé sambalt, azaz darált chilipaprikakrémet kínálnak.


8 adag lesz belőle.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice