Receptek / Judit receptjei / 2010. ősz  ::. 

«««
Texasi sült áfonyás pite
Süssünk, valami finomat!

Texasban vásárokon, piacokon nagy hagyománya van a kicsi, pár harapásra bekapható pitéknek, amelyeket forró olajban sütnek készre. Ismerős a műfaj a gyorséttermi hamburger-falodákból, igaz? De az eredeti, házi változat lényegesen finomabb.
 
A tésztához:
25 dkg finomliszt
1 evőkanál sütőpor
2½ dkg cukor
1 csipet só
7,5 dkg hideg vaj
kb. 1 dl tej

A töltelékhez:
15 dkg áfonyalekvár
1 citrom reszelt héja
¼ kávéskanál őrölt fahéj

A piték megkenéséhez:
1 enyhén felvert tojásfehérje

A tálaláshoz:
porcukor és áfonyalekvár

A lisztet, a cukrot és a sót összekeverjük egy nagy tálban vagy késes betétű robotgépben. Ha gépet használunk, a vajat apróra kockázzuk, és hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Gép nélkül a vajat a reszelő nagy lyukú oldalán hozzáreszeljük a lisztes keverékhez.

A vajat minél gyorsabban összemorzsoljuk a lisztes keverékkel: lehet géppel, vagy gép hiányában az ujjaink begyével. Ha gépet használtunk, a vajas-lisztes morzsát átöntjük egy tálba.

A vajas-lisztes morzsát, a tojássárgájákat és a hideg vizet minél gyorsabban összegyúrjuk kézzel. Ha túl puha, pici lisztet adunk hozzá, ha túl kemény, kevés vizet: ez csakis a liszt minőségétől függ, nehéz előre megjósolni.

A tésztát bucira formázzuk, folpackba csomagoljuk, és 30 percig hűtőben pihentetjük. Mielőtt felhasználnánk, szobahőmérsékletű helyen hagyjuk, hogy nyújtható, formázható állagúra puhuljon.

A töltelékhez a levárt, a reszelt citromhéjat és az őrölt fahéjat összekeverjük. Ha nem használjuk rögtön, hűtőbe tesszük.

A tésztát lisztezett deszkán, lisztezett nyújtófával ½ cm vékonyra nyújtjuk, és lisztbe mártott pogácsaszaggatóval vagy pohárral 10 cm átmérőjű körlapokat vágunk ki belőle. A „hulladék-tésztát" persze újra összegyúrjuk, kinyújtjuk, kivágjuk.

A körlapok közepébe 1-1 teáskanál lekvárt teszünk, majd a tésztaszéleket vékonyan megkenjük tojásfehérjével, amelyet előtte villával enyhén felvertünk. Ezután mindegyik körlapot félbehajtjuk, hogy félhold alakú tasakokat kapjunk, és az összeérő tésztaszéleket jól összenyomjuk.

Az áfonyalekváros pitéket sütőpapírral fedett tálcán egymás mellé tesszük, és 15 percre betesszük a hűtőbe.

Sütés előtt kivesszük a pitéket a hűtőből, hogy újra szobahőmérsékletűvé váljanak. A sütéshez egy nagy lábasban 6 cm vastagon olajat öntünk, felforrósítjuk 175 fokra. A hőmérsékletet úgy ellenőrizzük, hogy beledobunk egy kenyérkockát, és megnézzük, 15 mp alatt megsül-e benne.

A lepényeket 2-3 perc alatt aranybarnára sütjük a forró olajban. A sütési idő felénél, amikor a piték már feljöttek az olaj tetejére, óvatosan mindegyiket megfordítjuk, hogy az eddig felfelé néző felük is megsüljön. Egyszerre mindig csak 5-5 db-ot sütünk, nehogy lehűljön az olaj.

A megsült pitéket papírtörlőre szedjük, leitatjuk róluk a felesleges olajat, és porcukorral meghintjük. Mellé áfonyalekvárt kínálunk, ebbe lehet belemártogatni őket.


12-14 db lesz belőle.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice